Ez a csirke nem az a csirke

Aggódnak a hazai baromfitenyésztők, mert megtudták, hogy az Európai Bizottság 270 ezer tonna baromfihús importját akarja engedélyezni igen alacsony vámtételekkel.

GazdálkodásPintér Csilla2004. 10. 08. péntek2004. 10. 08.
Ez a csirke nem az a csirke


Az olcsó dél-amerikai baromfihús már eddig is sok bajt okozott az uniós piacokon: évi 25 ezer tonnáról 330 ezer tonnára, több mint tízszeresére nőtt a behozatal 1995 és 2001 között, és mára beállt ez a magas szint. Az áru nagy része fagyasztott csirkehús (280 ezer tonna), kisebb mennyiségben pedig fagyasztott pulykahúst tartalmaz (50 ezer tonna). Ez a mennyiség kedvezményes vámmal, a tényleges vámtételnek körülbelül tíz százaléka mellett lépett be az unióba, és komoly gondot okozott az unió baromfiiparának. Hozzátevődne további 270 ezer tonna import.
A dél-amerikai, elsősorban a brazil termelők teljes vám mellett is jelentős előnyben vannak európai versenytársaikhoz képest, mivel termelési költségeik (takarmány, munkaerő, vágási költség) az európai átlag felét teszik ki. Az unió baromfitermelését ráadásul jelentősen drágítják a fogyasztóvédelmi és élelmiszer-higiéniai rendelkezések, amelyek csak az uniós termelőkre nézve kötelezőek, az import árura, annak előállítóira nem érvényesek.
Míg az uniós országokban csak növényi eredetű takarmány kerülhet a tápba, Dél-Amerikában engedélyezett a húsliszt és a csontliszt használata is az állati takarmányokban. Emellett megengedett olyan hozamfokozó szerek, takarmány-adalékanyagok, állatgyógyászati szerek alkalmazása is, amelyeket a tagországokban betiltottak.
A Baromfi Terméktanácsot nyomasztja, hogy a magyar piacot is komolyan veszélyezteti az olcsó dél-amerikai baromfihús behozatala. 2004. május 1-je után a brazil áru német, holland vagy angol kereskedők közvetítésével bármikor beléphet az országba, és jelentős piaci zavart idézhet elő.
Mint mindenütt Európában, a hazai vásárló is a friss, egészséges baromfihúst keresi, ezért a fagyasztott importtal nem közvetlenül a fogyasztót célozzák meg. Felhasználója várhatóan a feldolgozóipar lesz, ahol a fagyasztott csirkehúsból felengedés után panírozott, fűszerezett, pácolt húsokat készítenek, és azt hűtött húsként ("+ 4 Celsius fok alatt tárolandó" felirattal) hozzák forgalomba, akárcsak az angol, a német és a holland szupermarketekben. Mivel a terméken nincs feltüntetve a származási helye (Dél-Amerika), többszörösen félrevezetik a vásárlót.
Az olcsó brazil baromfihús Nyugat-Európában már termelők ezreit tette tönkre, számos vágóhidat be kellett zárni Franciaországban, Németországban és Nagy-Britanniában. A Baromfi Terméktanácsnál úgy látják, elébe kell menni ennek a veszélynek, nehogy itthon is hasonló sorsra jussanak vágóhidak és a közeljövőben munkahelyek ezrei szűnjenek meg.
Magyarországon a baromfiipar negyvenezer dolgozót foglalkoztat, de közvetve kétszázezer embernek ad munkát. Előzetes számítások szerint a brazil import növekedésével a baromfiágazat minden második munkahelye veszélybe kerülhet, hiszen a magyar áru nemcsak az unióban veszítené el pozícióit, a hazai piacról is kiszorulna. A terméktanács szerint erőteljes tiltakozással, egységes fellépéssel még elejét tudjuk venni a fenyegető folyamatnak. Hatékony érveléssel, az illetékes szaktárcák határozott fellépésével meg kell akadályozni, hogy az Európai Unió elvtelen kompromisszumokat tegyen a magyar termelők, a hazai baromfiipar rovására.