Lapátra került pékségek

Csaknem hetven pékséget zártak be a májusi csatlakozás óta a 1340 magyar sütőüzemből.

Gazdálkodás2004. 10. 22. péntek2004. 10. 22.
Lapátra került pékségek


November 20-án döntenek arról a pékek, hogy a mostani 120-130 forintos átadási ár 10-15 százalékos emelését kezdeményeznek-e. Akciójuk szinte kilátástalan: a búza ára csaknem felével, a liszté jó harmadával kisebb, mint egy évvel ezelőtt volt. A lisztnél azonban fontosabb az energia, a bér, a szállítási és más alapanyagok költsége. Ezek egyike sem csökkent tavaly óta, sőt.
A molnárok az idén mindenestre dúskálhatnak a lisztben. Ennyi gabona még nem termett az országban. Van is gond belőle. A raktározással, illetve az eddig a parasztokban a lelket tartó uniós intervenciós felvásárlásról van szó. Nem lesz hova betárolni a felvásárlásra felajánlott jó ötmillió tonna gabonát: eddig kétmillió tonnának van hely. Kérdés, hogy a magtárhiány akadályozza-e az intervenciós felvásárlást. Ha igen, az óriási és jogos felháborodást okoz. A termelők a bő termés ellenére sem szabadultak terményüktől, nem adták a kereskedőknek 20-22 ezer forintért a kenyérnek valót, inkább kivártak mostanáig. Az unió ugyanis tonnánként 25-26 ezer forintos intervenciós árat garantál.
A kukoricatermesztők még nagyobb bizonytalanságban vannak: alig akad tároló, ahová a tengerit tehetnék a most is tartó - és sokak szerint még hónapokig elhúzódó - betakarítást követően. A kérdés itt is adott: a kukoricára is kiterjedő uniós intervenció során hol fogják tárolni a tengerit?