Szarvasbőgő vadászbajnokok

A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum kertjében rendezték meg a hatodik szarvasbőgő Európa-bajnokságot. A szakavatottakon kívül sokan el sem tudták képzelni, miből is állhat egy ilyen verseny.

GazdálkodásBozsér Erzsébet2004. 10. 08. péntek2004. 10. 08.
Szarvasbőgő vadászbajnokok


- A szarvasbikák párzáskor bőgnek, és ilyenkor be lehet őket "csapni", behívni a vetélytárs vagy a gyengébb bika hangjával - magyarázta Homolya Károly gödöllői vadász, aki tavaly a Németországban megtartott Európa-bajnokságon a harmadik helyen végzett. - Öcsém, László, 2002-ben Csehországban Európa-bajnok lett, Fehér Péter pedig tavaly Németországban nyerte meg a bajnokságot.
Vagyis kitűnő csapat készült hazai pályán a megmérettetésre. Előzetesen edzőtáborban is részt vettek: a Zalaerdő Rt. bánokszentgyörgyi erdészetében gyakorolták a szarvasbikahívást. Zalában egyébként innen kerülnek ki rendszeresen a legszebb kapitális trófeák. Hogy mi a titkuk? Azt mondják, jó fül kell hozzá, jó hang és rengeteg gyakorlás. Együtt kell élni a természettel, hogy a vad minden rezdülését megfigyelhessék, hangjának finom árnyalataiból kihallják azokat a történéseket, amelyekről az állat hangja "szól".
A bajnokság nem régi ötlet, 1999-ben  tartották az elsőt.  Az idei,  keszthelyi bajnokságon már kilenc ország huszonhárom versenyzője mutatta  be, mennyire ért a szarvasok nyelvén. Eszközeik változatosak voltak: tülkök, tengeri csigák, fából, műanyagból formált különös, összenyomható csövek. Bármilyen eszközt megenged a szabályzat. A németországi bajnokságon például söröskorsót használt a nyertes, de puszta kézzel is lehet olyan tölcsért formálni, amelynek segítségével a szarvasbika hangját megidézhetik. A magyar versenyzők közül a két Homolya stílszerűen a magyar szürke marha tülkét használta, Fehér Péter pedig egy pompás tengericsiga-házzal hívta a szarvasbikát.
A nemzetközi zsűri tagjai a felsorakozott versenyzőknek háttal ültek a színpadra, nem láthatták tehát a sajátos eszközöket és eljárásokat, amelyeket a versenyzők a hangok kicsalogatásához alkalmaztak. A bajnokság nyertese magyar versenyző lett: Homolya László Szobról. Immár másodszor diadalmaskodott az idén.

Ezek is érdekelhetnek