Emelkedett a gazdaságok jövedelme

Az átmenet éve volt - így minősítette a 2004-es agrárius esztendőt Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a tárca évzáró tájékoztatóján. Hozzátette: a májusi uniós csatlakozás után, az új agrárszabályozás átvételekor mind a gazdáknak, mind - ismerte be önkritikusan - a hivatalnak rengeteg tanulnivalója akadt.

GazdálkodásBalázs Gusztáv2005. 01. 07. péntek2005. 01. 07.
Emelkedett a gazdaságok jövedelme


Az alapvető uniós intézmények Magyarországon is létrejöttek és működnek: az év végéig csaknem százezer gazdálkodóhoz jutottak már el a közösségi alaptámogatások, s február végéig minden gazda hozzájut a szabályozás szerint járó pénzéhez. A miniszter ezzel együtt elismerte, hogy az uniós területalapú támogatások kifizetése késésben van, ám kijelentette: ez nem a hivatal hibája, hanem az új uniós elszámolási rendszer nem teszi lehetővé a gyorsabb kiutalást. Az EU ellenőrei - a terület alapú támogatások igényléseit megvizsgálva - mintegy 25 százalékos hibaarányt rögzítettek. Ha tehát ellenőrzések nélkül történne meg a támogatások kifizetése, azt utóbb a magyar gazdák negyedének vissza kellene fizetnie. Ennek megy elébe a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal: heti 20-25 ezer beadványt vizsgálnak át, s ha nincs gond, útjára indul a pénz. A miniszter jelezte: az idén már biztosan olajozottabban működik majd a rendszer.
Maga a termelés kétarcúra sikerült: miközben a szántóföldi növénytermesztésben rekordok dőltek meg, addig az állattenyésztésben nem sikerült megállítani a kedvezőtlen folyamatokat. Az állományok összességében és átlagosan 3-4 százalékos csökkenést mutatnak.
Jó hír viszont, hogy nőtt a gazdaságok jövedelme. A próbaszámítások ugyanis azt mutatják, hogy az ágazati vállalkozások adózás előtti eredménye összességében eléri majd a 70 milliárd forintot. Ez azért fontos szám, mert 2003-ban a magyar mezőgazdasági termelés ötmilliárd forintos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. Ugyanakkor nyílt az agrárolló is: a termeléshez szükséges ipari anyagok ára tíz százalékkal nőtt tavaly, az agrártermékekéi alig, Ráadásul tavaly háromszor gyorsabban terjeszkedtek a külföldi agrártermékek szállítói a hazai piacon, mint amennyire mi voltunk képesek határainkon túl. Ezt még az uniós szabályozásban megjelenő többlettámogatásokkal, illetve intervenciós árakkal sem lehet ellensúlyozni.
Az előttünk lévő évben az agrárpolitika lényege nem változik: fontos szempont marad a mind hatékonyabb illeszkedés az unió agrárpolitikájához, s ehhez kapcsolódóan a minisztérium erőteljes segítséget kíván adni a közösségi szervezetek fejlesztéséhez. A tárca szerkezetátalakítási programjában kiemelt szerepet kapnak azon ágazatok - az unió adta kereteken belül - amelyek nem kapnak közvetlenül uniós támogatásokat. A miniszter példaként említette a sertés- és a baromfitartást.
Ha a támogatások összegét tekintjük, a minisztérium egyértelműen a 2005-ös költségvetés nyertese - mondta Németh Imre. A tavalyi 250 milliárd forint helyett az idén 328 milliárddal gazdálkodhat a tárca. Ennek nagy része természetesen az uniós szabályozásban foglalt szubvenciókra megy majd el.

Ezek is érdekelhetnek