Bárány az olasz asztalra

Ünnepvárók a hazai juhászok: főleg ilyenkor jutnak bevételhez. Az élő bárányok 30-35 százaléka a húsvét előtti hetekben hagyja el az országot, s szezonnak számít még a karácsony, illetve az olaszok augusztusi nemzeti ünnepe is.

GazdálkodásPethes József2005. 03. 25. péntek2005. 03. 25.
Bárány az olasz asztalra

Mivel a magyar bárányexport döntő hányada, jó kilencven százaléka Olaszországba irányul, a hazai juhászok árbevételét az ottani árak határozzák meg. Békési Gyula, a Juh Terméktanács ügyvezetője elmondta: déli vevőink karácsonykor fizetnek a legtöbbet, húsvét előtt általában nem valami jók az árak, mivel ilyenkor bőséges a kínálat a piacon.
Amióta 2002-ben felszabadították az unióba irányuló bárányexportot, és kvóta nélkül lehet szállítani, nem lett jobb a helyzetünk. Megjelent ugyanis a piacon Románia, ahol majdnem tízszer több juh van, mint nálunk, és ahol, a miénknél egyszerűbb technológiát alkalmazva, olcsóbban kínálják állataikat. Nagy mennyiséggel jelennek meg a spanyolok, a portugálok és a franciák az olasz piacon, ahol mi csupán egyszázaléknyi részarányt tudhatunk magunkénak. Az idei húsvéti bárányárak egy kicsivel jobbak a tavalyiaknál. A legtöbbet a tejes bárányért fizetnek: a 13-16 kilósért 3,1 eurót, a 16-20 kilósért pedig 2,9 eurót kilogrammonként. A 20-24 kilogrammos választott bárány ára 2,7 euró, a 24-27 kilós jerkebárányé 2,55 euró, a 27-30 kilós kosbárányé pedig 2,4 euró, egy kiló élősúlyra számolva. (Egy euró jelenleg 245 forintot ér.)
Ezekben az árakban húsvét előtt három héttel sikerült megállapodni, ami miatt nehezen kezdődött el a felvásárlás. Békési Gyula szerint a hazai juhászat nagymértékben kiszolgáltatottja az olasz vevőknek.
Az árak természetesen meghatározzák a juhágazat helyzetét, amelyre nem jellemző a jövedelmezőség. Abban, hogy tavaly nem képződött nyereség, közrejátszik az is, hogy rosszak a szaporodási mutatók, hiszen az 1,1-1,2 millió anyajuh után alig nyolcszázezer bárányt adtak el. Márpedig a juhász fő bevételi forrása a bárány, a gyapjúért járó pénz épp hogy csak fedezi a nyírás költségeit. Egy anyajuh éves tartási költsége 13-25 ezer forint tartási technológiától függően, ugyanakkor ennél több bevétel nem származik akkor sem, ha a támogatásokat is hozzászámítják. Veszteséges a bárányhizlalás, fel is hagynak vele, igyekeznek inkább minél kisebb súlyban eladni az állatokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek