Nagyban a nagybanin

Csaknem hárommillió ember friss zöldség-gyümölcs ellátásában vesz részt a Budapesti Nagybani Piac Rt., ahol nemrégiben hűtőtároló és logisztikai központ épült, és decemberre elkészül az újabb, korszerű, az uniós követelményeknek megfelelő hűtött értékesítő-elosztó raktár is. A tervek szerint a beruházást rövidesen újabbak követik.

GazdálkodásPintér Csilla2005. 03. 25. péntek2005. 03. 25.
Nagyban a nagybanin

- A hozzánk érkező friss áru naponta megjelenik a fővárosi piacokon, üzletekben, jut belőle a Dunakanyarba, a Balaton és Miskolc körzetébe is. Az értékesítésre kínált áru mennyisége meghaladja az évi négyszázezer tonnát, ide érkezik a külföldről származó zöldség-gyümölcs behozatal mintegy hetven százaléka - körvonalazta a Nagykőrösi úti nagybani piac szerepét Klucsik Zoltán, a részvénytársaság fejlesztési és marketingigazgatója.
- Megesik, hogy már hajnali kettőkor túlad az áruján a gazda, és megy haza. Mennyi terméket hoznak a termelők a profi kereskedők mellett?
- Az éves árumennyiségnek közel felét a termelők kínálják. Többnyire kistermelők hozzák ide a termésüket, és nő a szakosodott nagygazdaságok részesedése is a piac forgalmában. Az itt működő százhúsz nagykereskedő által bérelt raktárak alapterülete meghaladja a nyolcezer négyzetmétert, éves kínálatuk eléri a termelői felhozatalt. Mivel portékájuk zöme déligyümölcs, forgalmas napokon százötven megrakott kamion is érkezik a piacra.
- Mennyit változott a piac vevőköre az elmúlt tizennégy évben?
- Jobbára kiskereskedők jönnek, az utóbbi időben azonban egyre több áru kerül innen áruházláncokba, vendéglátóhelyekre, szállodákba és intézmények konyhájára. Számos vidéki zöldség-gyümölcs nagykereskedő is rendszeresen itt vásárol be.
- Óriási a forgalom. Emiatt fejlesztenek, vagy az élelmiszer-biztonsági előírások betartása kényszeríti ki?
- Mindkettő. A teherautóról való kiszolgálás már nem korszerű, bár a termelőknek ez a legolcsóbb értékesítési forma. A nagykereskedők raktárakból, többnyire gépesített körülmények között adnak túl portékájukon, és többen nyílt árusítóhelyen is kínálják termékeiket, hogy közelebb legyenek a vevőhöz. A nagy áruházláncok megkövetelik, hogy a lehető legkorszerűbb körülmények között tároljuk, osszuk el a friss árut. A két éve átadott 830 négyzetméteres, hűtött kamionterminálos raktárunkat több nagykereskedő, a háromezer négyzetméteres logisztikai központunkat egy áruházlánc bérli. Innen látják el partnereiket és saját áruházaikat friss zöldséggel-gyümölccsel. Hűtőkapacitásunk bővítésére az idén hét-nyolcszáz millió forintból újabb logisztikai központot építünk.
{p}
A fejlesztés látványterve



- Milyen bérlőkre számítanak?
- Hogy az itt dolgozó nagykereskedők megerősödhessenek és a tevékenységüket hosszú távon folytathassák, szükségét éreztük, hogy egy újabb, 3900 négyzetméteres, négyegységes, egy-egy 1300 és 700 négyzetméteres részből álló logisztikai központot építsünk. Valamennyi egységben lesz hűtött tér, amely alkalmas az áru válogatására, csomagolására és a szállítás előkészítésére. Akár tizenhat kamionnyi áru is elfér a hűtőkamrákban. Hosszú távú bérlőinket elsősorban a százhúsz nagykereskedő közül választjuk ki, de számítunk mások érdeklődésére is. Támogatjuk a hazai termelői értékesítő szervezeteket, azaz a tészeket is, néhányukkal tárgyalunk. Reméljük, jelentős kereslet lesz ezután is hatékony szolgáltatásainkra, ezért a jövőben megduplázzuk a raktárkapacitásokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek