Balatoni borrégió alakul

Összefognak a balatoni szőlészek, és a közeljövőben várhatóan felkerül a pont az i-re: hosszú évek előkészítő munkája után megalakul a balatoni borrégió. Annyi már bizonyos, hogy a minőségi borokat Balatoni márkanévvel hozzák forgalomba.

GazdálkodásPintér Csilla2005. 04. 15. péntek2005. 04. 15.
Balatoni borrégió alakul

Az alapszabályban még néhány módosítást kell végrehajtani ahhoz, hogy az öt balatoni borvidék - Balatonboglári, Balaton-melléki, Balaton-felvidéki, Badacsonyi, Balatonfüred-Csopaki - és a Somló kérhesse a borrégió hivatalos elismertetését.
Elöregednek és egyre csak fogyatkoznak a balatoni ültetvények: a régió 113 településén jelenleg 10 744 hektár a szőlő termőterülete, több mint fele húsz évnél idősebb. Súlyosbítja a helyzetet, hogy az ültetvények tőszám-, művelésmód- és fajtaszerkezete sem felel meg a minőségi termesztés feltételeinek. Ráadásul a borvidékek kis mérete is hátrány a piacon. Külön-külön ugyanis képtelenek eleget tenni az áruházláncok kívánalmainak, kevés pénzt tudnak közös marketingre fordítani. A hat borvidék képviselői két éve ezért döntöttek a balatoni borrégió létrehozásáról, amelynek szakmai centruma a badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet lett. Össze akarják hangolni fejlesztési terveiket és a marketingmunkát, együttműködnek egy hatékony eredetvédelmi rendszer kialakításában és működtetésében, borvidékeik történelmi múltjához méltó balatoni arculat kialakításában.
A kutatóintézet igazgatója, Májer János elmondta, hogy a minőségi borok egységes megjelenése, a Balatoni márkanév használata szavatolhatja a hatékony marketinget. Mivel a Balaton Fejlesztési Tanács működési területe megegyezik a borrégióéval, annak hivatalos elismerésével egyszerűbben lehet majd hozzáférni a területfejlesztési forrásokhoz. A jelenleg harmincezer szőlőtermelőt tömörítő borvidékek együtt döntenek, de megőrzik önálló arculatukat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek