Parmalat-ördöglakat

Nyolcmilliárd forint a működő részekért, egymilliárd a készletekért - ennyit kér felszámolója a magyar tejpiac egykor meghatározó szereplőjének számító székesfehérvári Parmalat Hungaria Tejipari Rt.-ért.

GazdálkodásB. Tóth Máté2005. 04. 15. péntek2005. 04. 15.
Parmalat-ördöglakat

A cég hat és fél milliárd forinttal tartozik hitelezőinek. Somogyi Ferenc, a felszámolással megbízott TM-Line Kft. vezetője elmondta, nem kívánják mindenáron eladni a Parmalatot, "csak akkor, ha sikerül jó árat kapni érte, s a bevételből kárpótolni tudjuk a hitelezőket". Az értékesítésre a nyilvános pályázati felhívás a napokban jelenik meg.
A pénzükre egy éve váró tejbeszállítók körében vegyes a kép: egy részük szerint keresztet vethetnek az összegre, mások akár a gyár megvételét is lehetségesnek tartják.
Fejér megye déli részén, az egyik kistelepülésen a még működő termelőszövetkezet irodája előtt szép fák állnak, árnyékot nyújtva ott dolgozónak, meghitt környezetet, védelmet adva a tehenészetéből élő gazdaságnak.
- Úgy gondoltam, ide teszem majd a fejfát. Az lesz ráírva: "Itt nyugszik hatvanmillió forint, amit az olaszok elsíboltak" - mondta keserűen a téesz magát megnevezni nem kívánó elnöke, aki szerint mindig a bank az első, utána a nagy hitelezők, a kisember meg hoppon marad. Mások úgy vélik, akkor azért lenne esélyük valami pénzre, ha két-hárommilliárdért vagy drágábban kel el a Parmalat.
Istvánfalvi Miklós, a Pusztavámi Tejszövetkezet elnök-igazgatója - a Parmalat Hungaria Rt. hitelezői választmányának elnöke és a Tej Terméktanács egyik vezetője - úgy véli: a Parmalat meghirdetésével lehetőség nyílt a hazai tejtermelők előtt egy önálló, kizárólag a saját tulajdonukban lévő cég létrehozására, ám a megvételhez állami segítségre lenne szükségük.
- Megkezdtük egy termelői konzorcium létrehozását - közölte Istvánfalvi.
Tavaly a tejtermelők már  próbáltak összefogni a Parmalat kivásárlására, de tervük egy bank vétója miatt hiúsult meg. Az ezt követő felszámolás után Fejér, Komárom-Esztergom és Pest megyei termelők létrehoztak egy másik, évi 52 millió liter tejet termelő, többségében ma is szállító konzorciumot, a Fehérvár-Tej Tejtermelői Csoportot.
Most szóba jöhetnek hazai és külföldi tejipari befektetők. Azt azonban többen úgy vélik: ha egy hazai konkurens cég venné meg, akkor előbb-utóbb bezárnák a Parmalatot, az új tulajdonosnak csak a cég piaca kell. A Parmalat nemrégiben kizárólagos névhasználati jogot szerzett Magyarország mellett Albániában, Szerbiában, Horvátországban, Szlovéniában és Macedóniában, tehát e területeken csak a magyar cég használhatja a Parmalat márkanevet.

A világméretű csőd kezdete
A 30 országban mintegy 36 ezer alkalmazottal rendelkező, olasz tulajdonú Parmalat 2003 decemberében jelentett csődöt, miután beismerte, hogy bankszámláján valójában nem, csak papíron létezik 4,9 milliárd dollárnak megfelelő összeg. A csalás gyanúja miatt nyomozó olasz bírók jelentéséből akkoriban kitűnt: a Parmalat Finanziara SpA 1990 óta 1,78 milliárd euró veszteséget halmozott fel, s csupán egyetlen évben tudott nyereséget felmutatni. Tavaly január végére aztán kiderült, hogy a társaság nettó adóssága nem 1,8 milliárd euró, hanem ennek nyolcszorosa, 14,3 milliárd euró.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek