Tejesek

Eredményesen működik az a tejszövetkezet, amelyet a körmendi és környékbeli, nagyrészt őrségi gazdák hoztak létre a közelmúltban.

Gazdálkodás2005. 04. 29. péntek2005. 04. 29.
Tejesek

A Frisstej Termeltető és Értékesítő Szövetkezet Vas megye egyetlen ilyen szerveződéseként jelenleg 89 tagot tömörít, a legnagyobb tejtermelő 35-40 tehénnel rendelkezik, de három-négy tehenet tartók is társultak hozzájuk. Alapfeltétel, hogy a tagnak legalább három jószággal kell rendelkezniük. A szövetkezeten belül lehet a kvótát bérbe adni, átadni, eladni, s a tagok egy része él is ezzel.
Major Gyuláné felsőjánosfai tejtermelő, a szövetkezet elnöke azt is elárulta, hogy a Frisstej szövetkezetnek - amely jelenleg összesen havi 93-95 ezer liter tejet ad le - a körmendi tejfeldolgozóval van szerződése. A felújítás után eleget tesz az uniós előírásoknak, így a szövetkezeti tagok hosszabb távon is számíthatnak tejfeleslegük átvételére. A szövetkezet összesített kvótája nagyjából évi 1,3 millió liter, amit bőven ki is merítenek. Amire lehet, megpróbálnak pályázni, s már nyertek is pénzt.
Most még kitartanak azok a magántermelők, akik csak néhány tehénnel foglalkoznak. Ők megpróbálják háztól eladni a tejet. A borúlátó gazdák úgy vélik, tíz éven belül már a falusi gyereknek sem tudják élőben megmutatni, milyen is egy boci.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek