Hentesek a Kossuth téren?

Békés megyét az ág is húzza. Nem is olyan régen a békéscsabai baromfi-feldolgozóban csökkent tetemesen a dolgozók száma, a közelmúltban pedig a Gyulai Húskombinát Rt. jelentette be a Békés Megyei Munkaügyi Központban: a cég 934 dolgozójából 346-ot küld el július végén, augusztus elején.

GazdálkodásMolnár Lajos2005. 06. 24. péntek2005. 06. 24.
Hentesek a Kossuth téren?

Martos Géza vezérigazgató elmondta, azokról a termelési területekről bocsátják el a dolgozókat, amelyeken a tevékenységük veszteséget hoz. Ezek a vágás, a darabolás és az ehhez tartozó egyéb tevékenységek, így a húsüzem, a zsírüzem, illetve az élőállat beszállítása és fogadása. Ugyanakkor megmarad a hűtőház, a készítménygyártás, a nádudvari készételgyártó üzem, illetve teljes kapacitással működtetik tovább a szárazáruüzemet. A vezérigazgató kifejtette, a megmaradó egységektől eredményes gazdálkodást várnak. A 2004-es 1,3 milliárd forintos veszteség rémétől 2006-ra szeretnének megszabadulni. A leépítés után is a húskombinát vásárolja majd föl a szárazáru gyártásához a hízókat, és bérben vágatnak.
Bezdán János, a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) helyi alapszervezetének elnöke szerint, ha a húskombinát tulajdonosai - a Hage Rt., a Nagisz Rt., a Magyar-Amerikai Vállalkozásfejlesztési Alapítvány - a jelenlegi helyzetben nem akarják működtetni a céget, akkor adják el. A szakszervezet olyan befektetőt vár, amely élénkíti a gyár tevékenységét, és munkát ad a dolgozóknak, ugyanis ők nem tüntetni akarnak, hanem dolgozni és a családjukat eltartani. Bezdán János megfogalmazta: az egész ágazatot tekintve az a céljuk, hogy a jelenlegi válságos helyzetben a kormány tűzze napirendjére a húsipar kérdését. Ilyen szándékkal a miniszterelnöknek még tavaly novemberben levelet küldtek. Sajnálják, hogy bő fél év nem volt elegendő a cselekvésre. A HDSZ ügyvivő testülete június 14-én ülésezet, sajnálattal állapította meg, hogy mióta május 31-én elküldték sürgető levelüket Gráf József FVM-miniszternek, semmi sem történt. A jelenlegi kormányzati ciklusban eddig több mint háromezer húsipari dolgozó vesztette el munkahelyét. Megszűnt a soproni marhavágóhíd, a Ringa Rt., a Pick Szeged Rt. ceglédi gyára, illetve jelenleg is tart a Pick Szeged Rt.-nél 160 dolgozó, a Gyulai Húskombinátnál 346 munkavállaló elbocsátása.
A gyulai munkahelyek megmentésére a HDSZ helyi alapszervezete, valamennyi érintett részvételével, e hét keddjére egyeztető megbeszélést hívott össze a városházára. Bár az érdekképviselet az FVM-től Máhr András helyettes államtitkárt hívta meg, helyette a miniszter a szaktárca megyei hivatalának vezetőjét küldte el. Ebből a szakszervezet azt a következtetést vonta le, hogy a minisztérium ma sem érzékeli az ágazat válságát. Az egyeztető megbeszélésen részt vevő Molnár László országgyűlési képviselő vállalta, kezdeményezi, hogy a kormány tűzze napirendre a válságban lévő húságazat helyzetét. Tapasztalva, hogy a kormány, illetve az FVM rendre tétlen maradt, Bezdán János, mint a HDSZ elnökségi tagja a napokban kezdeményezi, sürgősen hozzák létre a demonstrációs bizottságot. Amennyiben meghatározott határidőn belül sem tartják meg az egyeztető megbeszélést, a szakszervezet él a tiltakozás törvény adta lehetőségével. Ennek részleteire Bezdán János egyelőre nem kívánt kitérni. Csupán annyit árult el, nem csodálkozna azon, ha a jelenlegi válságos helyzetben a húsipari dolgozók - esetleg a gazdákkal együtt - tüntetnének Budapesten, a Kossuth téren.

Ezek is érdekelhetnek