Kilencnapos OMÉK

Már javában folynak az előkészületek: augusztus 27-én nyit a 74. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kiállítás és Vásár, az OMÉK. Mennyiben lesz más ez a rendezvény, mint az eddigiek? - kérdeztük Pásztor Zsuzsa miniszteri biztostól.

GazdálkodásPethes József2005. 06. 03. péntek2005. 06. 03.
Kilencnapos OMÉK

- A vásár követi a régi hagyományokat, tehát képet ad a mezőgazdaság és az élelmiszeripar jelenlegi helyzetéről. Attól lesz különleges, hogy hazánkat új minőségben, az Európai Unió teljes jogú tagjaként mutatja be. Magyarország legjelentősebb és legnagyobb történelmi múltra visszatekintő agrárseregszemléjét mindig is óriási érdeklődés kísérte, az idén százezernél több látogatót várunk. A kiállítást a fővárosi Hungexpo területén, a kőbányai vásárközpontban rendezzük meg, negyvenezer négyzetméteren. Csak az állatbemutatók tízezer négyzetmétert foglalnak el.
- Ebből arra lehet következtetni, hogy nem csak a szakemberek érdeklődését akarják felcsigázni...
- A kiállítás elsősorban a tenyészállatok seregszemléje lesz, de szeretnénk bemutatni a piaci igényeket kielégítő végtermékeket, azaz a  keresztezésekkel előállított egyedeket is. Ezen túlmenően láthatják az érdeklődők az őshonos magyar fajtákat is. Összesen 20-25 állatfaj szerepel, s a hagyományosnak mondható állatok mellett olyan újdonságokat is kiállítunk, mint például a strucc, a bivaly vagy az emu. Természetesen gondoltunk a nagyközönségre is, olyan látványos programokat szervezünk, mint a lovas bemutatók és versenyek, show-szerű tenyészállat-felvezetések, az ökörfogat-bemutatók vagy a gyerekek kocsikáztatása.
- Gondolom, nem a szórakozáson lesz a hangsúly.
- Sok mindent szeretnénk nyújtani, ezért a kiállítás az eddigieknél hosszabb ideig, kilenc napig tart nyitva. A védnök Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium ezer négyzetméteren mutatja be vidékfejlesztési stratégiájának elemeit, az Európai Unió közös agrárpolitikájának időszerű kérdéseit, a pénzügyi kilátásokat 2013-ig, valamint a vidék felemelkedését szolgáló kutatási eredményeket. A szakmai tanácskozások fontos részei lesznek a rendezvénynek, hiszen olyan időszerű kérdéseket kell megvitatni, mint az élelmiszer-biztonság és az agrármarketing. A konferenciákon vissza-visszatérő téma lesz, hogy miként fejleszthető a mezőgazdasági termelés, a falusi turizmus vagy az agrár-környezetvédelem. Külön szakmai napot kapnak például a nyúltenyésztők, a méhészek, az őshonos állatokat tenyésztők és a terméktanácsok. A nemzetközi kiállítás egyik érdekessége lesz a határ menti gazdák találkozója.

Ezek is érdekelhetnek