Országos lóvásár Vásárhelyen

Javában tartanak a szeptember 17-i országos lóvásár előkészületei Hódmezővásárhelyen, a Hód-Mezőgazda Rt. Kiállítási Centrumában (47-es főút, 195. km).

GazdálkodásT. Dögei Imre2005. 09. 09. péntek2005. 09. 09.
Országos lóvásár Vásárhelyen

Mi ebben az új? - kérdezhetik, joggal, az országos állatvásárok rendszeres látogatói, különösen a lóvásárairól elhíresült nagykőrösi "kótyavetye" résztvevői. Hiszen azokon is találkozhatnak egymással a lovakat eladni és venni szándékozók. Ez igaz, csakhogy a vásárhelyi kezdeményezés különbözik e sokadalmaktól.
Mégpedig elsősorban abban, hogy pénteken a helyi szakemberek segítségével előkészítő napot tartanak, vagyis az eladók vállalják lovaik legelőnyösebb bemutatását: felvezetését, lovaglását vagy éppen hajtását. Természetesen az ápoltság és a rendben lévő szerszámzat alapvető követelmény. A szervezők várakozásai szerint félszáz lovat hoznak a kiállítási épületek állásaiba az uniós előírásoknak megfelelő állat-egészségügyi igazolások birtokában.
Délelőtt tíz órától kezdődik az igazi vásár a vevők előtti felvezetéssel, előlovaglással, előhajtással. A vásáron fajtától, ivartól, hasznosítási iránytól függetlenül részt vehet minden fél évet betöltött csikó és idősebb ló. A tulajdonosok, ha úgy akarják, maguk mutatják be lovaikat, de igénybe vehetik a rendezőség által felkért neves lovas szakemberek munkáját is. A lovak irányárát a bemutatáskor közlik, azután az eladó és vevő négyszemközt köt üzletet.
Az esemény rendezője a Hód-Mezőgazda Rt. Aranyági Ménese, amely az egyik hagyományos magyar lófajtánknak, a furioso north starnak (régebben mezőhegyesi félvér) a hazai főménese is. Az Aranyági Ménes kiscsikójával együtt bemutatott kancája nyerte az idei OMÉK egyik lótenyésztési nagydíját.
(Bővebb információ: Czuczi István, 06-30/743-8328 és Dózsa Tamás Károly, 06-30/333-6371.)

Ezek is érdekelhetnek