Ígéretek és elvonások

Országos közgyűlést tartanak Hódmezővásárhelyen november 26-án a gazdakörök, főleg a gondokról lehet majd hallani. A tavaszi gazdademonstráció utáni agrármegállapodás pontjai csak felerészben teljesültek, a költségvetéssel kapcsolatos ígéretek nem váltak valóra, mondta Jakab István, a Magyar Gazdaszövetkezetek és Gazdakörök Országos Szövetségének (Magosz) elnöke.

GazdálkodásPethes József2005. 11. 25. péntek2005. 11. 25.
Ígéretek és elvonások

Mivel az állattenyésztők nem kapták meg a várt támogatásokat, a sertés-, a baromfi- és a tejágazat válságba került. Szomorú, hogy a jövő évi költségvetésben nem lelhető fel az az összeg, amelyet az idei állattenyésztési támogatásokra kellett volna elkülöníteni. Jakab István szerint egész évnyi agrártámogatást nem kaptak meg a gazdálkodók, miközben a kormány azt hangoztatja, hogy a mezőgazdaság még soha ennyi támogatást nem kapott. Márpedig, ha az állattenyésztést nem finanszírozzák, a gabona elhelyezésével súlyos gondok lesznek, hiszen azt nem lehet gazdaságosan exportálni.
Nem teljesültek a vidékfejlesztési ígéretek sem, jelentette ki Ángyán József, a Szent István Egyetem professzora. Fejlesztés helyett forráselvonást tervez a kormány, a több mint 26 milliárd forintból a költségvetési deficitet szeretné pótolni. Honnan veszik el a pénzt? A kedvezőtlen adottságú térségektől, az állattenyésztőktől (állatjóléti és -higiéniai támogatások), a félig önellátó kisgazdaságoktól, a termelői csoportoktól, valamint azoktól, akik a korai nyugdíjazásra vártak, erre nem lesz pénz. Ez utóbbi azért nagy baj, mert megszakítja a generációk közötti folyamatosságot a gazdálkodásban, és - a földért életjáradékot program megvalósulásával - erőlteti a föld nélkülivé válást.
Szabó Csaba, a Borsod megyei gazdák képviselője ismét szóvá tette, hogy a Hernád menti mezőgazdasági termelők még mindig nem kapták meg a természeti csapások kárpótlására megígért 1,2 milliárd forintot. Szerinte már nemcsak az ígéretekben nem szabad hinni, hanem a szerződésben vállalt kötelezettségekben sem, hiszen az állami segítséget két miniszterelnök (Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc) aláírásával is megerősítette.

Ezek is érdekelhetnek