Búcsú az édes élettől?

Miközben az Európai Unió a cukor árának 36 százalékos csökkentéséről döntött, itthon kimagaslóan jó évet zártak a répatermelők és -feldolgozók. Ez azzal magyarázható, hogy az árcsökkenés csak két év múlva lép életbe, és utána érezteti majd hatását.

GazdálkodásPethes József2006. 01. 06. péntek2006. 01. 06.
Búcsú az édes élettől?

A tavalyi időjárás nagyon kedvezett a cukorrépának, aminek következtében az országos termés ötszázezer tonna körül alakul. Rekordmennyiségű, több mint kétszázezer tonnányi cukor került a legnagyobb hazai feldolgozó, a Magyar Cukor Rt. raktáraiba is. A céggel szerződött gazdálkodók tavaly 23 ezer hektáron vetettek répát, és hektáronként átlagosan 63 tonna termést takarítottak be. A kiugró eredmények miatt a társaság cukorkvótáját negyven százalékkal túlteljesítették, mondta Fischer Béla vezérigazgató. Ez nem szerencsés, hiszen az ötvenezer tonnányi felesleget támogatások nélkül kell exportálniuk, ami alighanem csak nyomott áron lehetséges.
A termelőknek 47 eurót (ez 11 750 forint) fizettek a répa tonnájáért, amit a szállítások időzítésének függvényében még további, legfeljebb háromeurós ütemezési térítéssel toldottak meg. A gazdálkodók jogosultak a hektáronkénti hetveneurós földalapú támogatásra is, így a cukorrépa az egyik legjövedelmezőbb szántóföldi kultúra volt tavaly. Hogy ez meddig lesz így, nem tudni, hiszen a cukorár csökkentésének hosszú távon kedvezőtlen hatásai lehetnek. Idén valószínűleg még mentesek lesznek ezektől, hiszen a Magyar Cukor Rt. a mostani uniós intervenciós árszinten szeretné tartani a cukor árát. Ez tonnánként 632 euró, ami 160 forintos kilogrammonkénti gyári árnak felel meg.
A vezérigazgató szerint a következő két évben a termelőknek és a feldolgozóknak fel kell készülniük az új piaci viszonyokra, abban reménykedve, hogy a hazai szükségletet továbbra is itthon kell majd megtermelni.

Ezek is érdekelhetnek