Uniós érettségi

Romániában több mint negyven településen tarol megint a madárinfluenza. A román lapok e hét elején meg nem erősített információikra hivatkozva állították, a Bábolna mellől importált pulykák voltak fertőzöttek. Azt bizonygatták, hogy a magyarok tehetnek az egészről.

GazdálkodásO. Horváth György2006. 05. 26. péntek2006. 05. 26.
Uniós érettségi

A hír a román titkosszolgálatoktól indult el: a román államfő két hete kérte fel a szervezetet, tudja már meg, honnan indult ki az új kórság. S a kémek, ügynökök kiderítették: szerintük több mint 40 ezer pulyka érkezett Romániába a magyar Aviagen Kft.-től. A titkosszolgálat ennyit közölt, de hogy ezek a pulykák lennének a "ludasak", azt sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta. Ez pedig azt jelenti a médiában, hogy a hír igaz.
Csakhogy az Aviagen soha életében nem foglalkozott pulykákkal, januárban negyvenezer csirke szülőpár csibét szállított a brassói Verba Trans cégnek, s az állatok azóta is, köszönik szépen, jól vannak. Ennyit a román titkosszolgálatról és a sajtóról.
Magyarország persze védi érdekeit. Gráf agrárminiszter két érzékeny ponton támadott vissza: szigorítani kell a határellenőrzéseken, s a hazai üzemekben dolgozó román vendégmunkások foglalkoztatási feltételein. Ja, és hivatalos tájékoztatást kértünk a Bukaresttől.
Van mit megmagyarázni! Vajon szomszédunk állatorvosai miért nem jelezték, hogy hónapok óta bajuk van a csibéikkel, pulykáikkal. Kétoldalú egyezmény szabályozza ezt, de az Európai Unióba tartó Románia inkább titkosszolgálatát vetette be.
Nálunk hónapok óta nincs új megbetegedés, ami volt, az is csak vadmadaraknál fordult elő, s azonnal jeleztük Brüsszelnek. Karanténokat állítottunk fel. Ahogy a megállapodások előírják. Ahogy az egy uniós országtól elvárható. Románia képtelen erre: hiányos információkat ad az esetekről, ezer számra kerülnek ki a madárinfluenzás gócpontokról madarak, ezrével földelik el titokban a dögöket. A román hatóságok nem tudják megakadályozni.
Az uniós tagságot feltételekhez köti az EU. Az egyik legkényesebb pont az állat-egészségügyi. Románia januártól az EU tagja lesz. Határok nélkülivé válik a kereskedelem. Mi lesz itt?

Ezek is érdekelhetnek