Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Három kulcskifejezés: minőség, szavatolt eredet, hatékonyság. Ezek körül fordul meg a magyar borászat jövője.
Az Európai Bizottság (lényegében a szervezet kormánya) a napokban úgy döntött, hogy gyökeresen átalakítja a közösségi borpiaci szabályozást, ennek lényege pedig az lesz, hogy csökkentik a tároláshoz adott támogatást, a rosszul eladható fajták kivágásához pedig külön apanázs jár majd. Nehéz leírni, de tény: az unió bizony a jelenlegi szőlőtermő-terület hetedét eltüntetheti az európai agrártérképről, s aki megmarad, annak keményedő konkurenciaharcra kell számítania.
A tengerentúli versenytársak ugyanis már itt lihegnek az öreg kontinens gazdáinak nyakába: egy liter chilei könnyű vörösbor leszállítva (!) harmadával olcsóbb, mint - mondjuk - a hasonló kategóriájú spanyol. Ráadásul az meg a miénkénél versenyképesebb - éppen nem az íze, zamata, hanem a "belekevert" nagyobb export- és egyéb támogatások okán. Ennek a viszonyrendszernek egyhamar bealkonyul, a jövőre beinduló reform mindezeket alaposan megnyesi. Az unió döntését máris élesen bírálja a borászszakma, s nem is alaptalanul. A határozatot ugyanis három tényező uralja: az olcsón, nagy tömegben termelő déli államoktól a lepárlási támogatást, az északiaktól a cukorfelhasználás jelenlegi engedélyeit vonná meg, míg Közép-Európában pedig az juthatna közösségi szubvencióhoz, aki termeléscsökkentést ígér. A szakemberek a hazai borászat kettészakadását jósolják: aki képes átállni az új viszonyokra és jó minőséget olcsón termelni, az megmarad, aki meg nem, annak valószínűleg új megélhetés után kell néznie.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu