Vágják az utolsó táblákat

Nagyjából véget ért az aratás. Hála a kánikulának, az utóbbi hetekben szinte nem volt pihenőnapjuk a kombájnosoknak, magtárosoknak. A hét végéig 6,5-7 millió tonna gabona kerül raktárakba 1,7-1,8 millió hektár szántóföldről. Búzát 1,082 millió hektárról takarítanak be az országban, a munka kilencven százalékban befejeződött.

GazdálkodásO. Horváth György2006. 08. 04. péntek2006. 08. 04.
Vágják az utolsó táblákat

A búza 4,1-4,2 tonnás hektáronkénti termésátlaga elmarad az előző évekbelitől, de a betakarított gabona minősége jó, így nem véletlen, hogy jelenleg 25-27 ezer forintot adnak a piacon a búza tonnájáért - már amennyiben hajlandó értékesíteni terményét a gazda. Ugyanis az idén a kereskedők panaszkodnak: a termelők kivárnak az értékesítéssel.
Ez azt is jelenti, hogy van elég hely a tárolókban, s a növénytermesztők többségének nem kell kényszerből eladnia terményét. Az sem várható, hogy kalászosból a tavalyihoz és a tavalyelőttihez hasonló roham indul majd novemberben az uniós intervenciós felvásárlásért.
Tavaly egyébként 4,2 millió tonna terményt ajánlottak fel a gazdák a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal számára. Az előző évekből is fennmaradt mennyiség miatt a teljes intervenciós készlet így 6,3 millió tonnára nőtt, ami az Európai Unió 25 tagországának készletéből 35-40 százalékot tesz ki. Az idén, a mai állapotokból kiindulva várhatóan nyolcmillió tonnásra becsülhető kukoricatermésből viszont biztosan kínálnak majd brüsszeli vételre a gazdák. Pedig tengeriből még jó ötmillió tonna van ezekben a raktárakban, s ez az év végére is csak 4-4,5 millióra apadhat. Nekünk jó hír, hogy vélhetően lesz vevője a magyar gabonának, a lengyel és az ukrán termés ugyanis a kedvezőtlen időjárás miatt elmaradt a várttól.