Cukor lesz, gyár nem

Borongós betakarításra készülnek az idén a cukorrépa-termesztők. A legkomorabb előrejelzés szerint akár már öt éven belül is megszűnhet Magyarországon az élelmezési célú cukortermelés - igaz, menekülési út még akadhat.

GazdálkodásBalázs Gusztáv2006. 10. 27. péntek2006. 10. 27.
Cukor lesz, gyár nem

A hivatalos statisztika szerint a korábbi hatvanezer hektárról idén 42 ezer hektárra csökkent a hazai cukorrépa-terület, és a zsugorodás - ha csak valami csoda be nem következik - folytatódik. Ennek fő oka, hogy a cukorgyártásban érdekelt nemzetközi vállalatok számoltak, s kijött nekik, hogy az életbe lépett uniós cukorágazati reform Magyarországra vetített számaiban nemhogy nyereség nincs, de még a szolid veszteség is kétséges. A képlet egyszerű: versenytársaink helyzetelőnyét, valamint a magas hazai energiaárakat - ez a költségek csaknem harmada - a jövőben nem ellensúlyozza a közösségi támogatás. Az Európai Uniónak a Világkereskedelmi Szervezettel való egyezsége értelmében ugyanis az unió 2006. május 22-étől legfeljebb 13 millió tonna cukrot exportálhat évente. Ráadásul ez még csak egyfajta "felkészülés" a megállapodás tényleges hatályba lépésére: 2009-től a mintegy ötven legkevésbé fejlett országból korlátozás nélkül vámmentesen érkezhet cukor az unióba. Nagy része nem répából, hanem tengerentúli cukornádból készül. A répaalapú magyar termelés ezzel nem versenyezhet. Az előzőek miatt az uniós huszonötök jelenlegi termelését gyors ütemben, mintegy harminc százalékkal csökkenteni kell.
Mi is a baj? Az uniós versenytársak közül igazán gazdaságosan csak Franciaországban, Németországban és néhány más ország kisebb termőhelyein termelhető répacukor. A többi területen ezzel szinte biztosan fel kell hagyni, de erre az unió úgynevezett referencia-időszakot hagyott. A répa korábbi termelői garantált átvételi ára 2009-ig eszerint 64,2 százalékban érvényben marad, s a termelők számára a teljes uniós cukorágazati átállási keretnek - vagyis annak az összegnek, amely az átmeneti időszakban segít a termelőknek - tíz százaléka a más termelési formákra való átállást segíti. A jelen helyzetben azonban tény: a tőke menekül az ágazatból. Hogy mennyire, arra tanúság lehet az az üzleti partnereknek küldött Eastern Sugar-levél, amelyben szó szerint ez áll: "A cukorrépa-termelők érdekeit és a miénket is az szolgálja leginkább, ha elfogadjuk most a kompenzációt, és bezárjuk az üzemeket. Mivel ezek a kompenzációs összegek évről évre csökkennek, most lehet a számunkra legelőnyösebb egyezséget megkötni." Magyarán: dobra a házat, amíg van valami ára.

Ezek is érdekelhetnek