Géptámogatásra várva

GazdálkodásPintér Csilla2007. 03. 02. péntek2007. 03. 02.
Géptámogatásra várva

A jelzett támogatás az állattenyésztéshez kapcsolódó gépberuházások esetén újabb tíz százalékkal nő. A fiatal gazdálkodók további támogatásban is részesülnek.
Az első támogatási kérelmeket várhatóan április 10. után lehet benyújtani. Egy hónapon át pályázhatnak az érintettek. Hogy mely gépek, berendezések vételére lehet igénybe venni e támogatást, arról Magyarország még vitázik az unióval. A tervek szerint az idén harmincmilliárd forint támogatás hívható le a brüsszeli kasszából, ennek 60-70 százaléka fordítható a gépberuházások segítésére. Tavaly Magyarországon a gazdálkodók gépvásárlásra 60-65 milliárd forintot fordítottak. Ez az összeg az idén meghaladhatja a százmilliárd forintot.
- Borzasztó ez a bizonytalanság, nagyon nehéz mostanában bármiféle mezőgazdasági gépet eladni. Amíg a gazdák kivárnak, mi szépen, lassan becsukhatjuk a boltot a fölfelé kúszó kiadásaink miatt - panaszolta egy kelet-magyarországi székhelyű gépforgalmazó cég munkatársa. A kivárást látszott igazolni egy békési önkormányzat képviselője is: 10-12 éves MTZ-ik mellé szükségük lenne nagyobb teljesítményű gépekre, hogy kiválthassák az egyre dráguló szolgáltatásokat több száz hektáros területükön. Náluk szintén a támogatásoktól teszik függővé, hogy nyélbe ütik-e idén a gépvásárlást. A gépesítés jövőjéről, a jövő gépesítéséről szóló konferencián érthetően rengetegen kíváncsiak voltak a 2007-es géptámogatási pályázatokra.
- Első és utolsó nagy lehetőségünk előtt állunk, Magyarországnak még soha nem állt és az előrejelzések szerint többé nem is áll rendelkezésére a mostanihoz fogható agrár- és vidékfejlesztési forrás, ezért 2013 után ne legyenek hiú reményeink a közvetlen agrártámogatásokkal kapcsolatban. Az agrárstratégia egyszerű: az adottságainkat, a lehetőségeinket, a szakértelmünket és az anyagi forrásainkat is annak a célnak kell alárendelnünk, hogy az elkövetkező tíz évben körülbelül harminc százalékkal növekedjen az agrártermelésünk - körvonalazta a jövőt Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. Elhangzott, hogy a pályázatok sokaságában az 1750-1780 milliárd forintnyi uniós forrás 47 százaléka szolgálja a versenyképességünk javítását. A növekvő mennyiségű árut nem lehet elhelyezni kizárólag a tagországokban, piacot kell találnunk az unión kívül a 10-15 százaléknyi feleslegre.
Az első évben kifizethető támogatások között kiemelt helyen szerepel a géptámogatás. Az állattenyésztéshez szorosan kapcsolódik szinte valamennyi támogatási forma, vonatkozik ez az alapgépesítettségre, illetve majd a húsfeldolgozásra is; e gépek beszerzéséhez az átlagos 25 százaléknál tíz százalékkal magasabb támogatáshoz lehet jutni. A miniszter ígérete szerint a korábbinál rugalmasabb lesz a pályáztatás, aminek a lényege az, hogy a 2007. január 1-je után beszerzett gépekhez lehessen támogatást kapni. Az ügyletben azonban van némi kockázat is, mert aki nem felel meg a pályáztatás feltételeinek, az nem juthat pénzhez. A géptámogatási rendelet tervezete megtalálható az FVM honlapján: www.fvm.hu.
Ismert, hogy tart még a vita az unióban az állattartó telepek gépesítésének támogatásáról. Annyi mindenesetre már bizonyos - erősítette meg Ficsor Ádám szakállamtitkár -, hogy a kertészetet és az állattenyésztés fejlesztését szolgáló gépek megvételéhez lehet pénzt nyerni. Míg e téren előreláthatóan 35 százalékos támogatáshoz juthat a pályázó, a szántóföldi növénytermesztést szolgáló gépek árának negyedét, vagyis 25 százalékát kaphatja majd meg. Ma még fennáll azonban a veszély (bár a tárgyalások során egyre csökken a valószínűsége), hogy nem lesz támogatható traktor és kombájn vásárlása. Várhatóan kiemelt támogatást lehet viszont majd kapni az energiatakarékos, vagyis a környezet állapotát kevésbé károsító gépek beszerzéséhez.
Április elejére ígérik a pályázatok kiírását, és előreláthatóan egy hónapig lehet benyújtani a támogatási kérelmeket. Úgy tűnik, könnyíthet a gazdálkodón, hogy nem kell jelzálogot bejegyeztetnie megvásárolt új gépére, ha azonban jogosulatlanná válik a támogatás, akkor főhet a feje, mert az árát behajtják rajta adók módjára.

Ezek is érdekelhetnek