Munkaadó az erdő

GazdálkodásPintér Csilla2007. 04. 06. péntek2007. 04. 06.
Munkaadó az erdő

Évről évre nagyobb igény van a közmunkára az ország fejletlenebb régióiban. Míg 2004-ben 1000, tavalyelőtt 1500, a múlt évben 1800, idén pedig 2500 állástalan juthat biztos kenyérhez öt-nyolc hónapig az állami tulajdonú erdőkben. A közmunkaprogramokra ebben az évben 1875 millió forint áll rendelkezésre. A pénzt a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint az erdészeteket felügyelő ÁPV Zrt. teremtette elő. A leghátrányosabb helyzetű emberek, romák, segélyeken élők keze nyomán tisztábbak, rendezettebbek lesznek erdeink.
- Jól bejáratott programok folytatása az idei. Arra törekedtünk, hogy az ország azon térségeiben adjunk hasznos munkát, ahol kirívóan alacsony a foglalkoztatottság, kevés a szakképzett munkavállaló. Mivel a falujukból nehezen kimozdulókat többnyire az iskolázottság hiánya is akadályozza abban, hogy munka után nézzenek és elhelyezkedjenek, a 2500 közmunkás közül idén körülbelül négyszázan alapszakmát is szerezhetnek: például erdőápolók, motorfűrész-kezelők lehetnek a program befejezése után. A képzésben sikeresen részt vevők szakmával a kezükben jó esélyt kapnak rá, hogy visszatérjenek a munkaerőpiacra - körvonalazta a közmunkások lehetőségeit Gráf József agrárminiszter.
Mivel olyan térségekben indulnak a programok, ahol az utóbbi években nem jöttek létre új munkahelyek, az erdőgazdaságok zöme (a 19 közül 13 alkalmaz idén közmunkásokat) jól ismert, visszatérő arcokkal dolgozik. Többnyire olyan munkanélkülieket foglalkoztatnak, akik már járatosak az erdőápolásban és a csemeték termesztésében. Vagyis az állami erdőkben szakszerű munkát végeznek, amivel megkeresik a képzettségüknek megfelelő minimálbért. A közmunkások különböző juttatásokban is részesülnek: beiskolázási támogatást, illetmény tűzifát, ebédjegyeket kapnak.

Ezek is érdekelhetnek