Napirenden a jövő

GazdálkodásT. Dögei Imre2007. 04. 06. péntek2007. 04. 06.
Napirenden a jövő

Magyarország várhatóan 2009 januárjától alkalmazza majd a támogatásokat a termeléstől függetlenítő SPS módszert. Az eddigi uniós és nemzeti támogatások alapján a mértékeket vélhetően a 2006/2007. évi támogatások alapján határozzák meg. Olyan alapvető kérdések azonban még nem dőltek el, mint hogy a tagországok GDP-jük 1,24 vagy csupán 1,04 százalékát fizetik be az unió közös kasszájába. A magasabb arány nem valószínűsíthető, ezért a 27 tagúra bővült közösség mezőgazdaságára is kevesebb pénz juthat. Szakértők a szubvenciók arányos csökkentésében vagy az úgynevezett társfinanszírozásban látják a megoldást. A gazdaságregiszter kapcsán felvetődött az unióban ismeretlen, Magyarországon viszont százezreket érintő őstermelői gazdálkodási és adózási forma jövőbeni sorsa. Az unió ugyanis a magyar őstermelőknek nyújtott adókedvezményt, amely ellentétes a közösség alapelveivel, burkolt támogatásnak tekinti. Szakértők szóvá tették az MVH összetett feladataihoz viszonyítottan csekély létszámát is. Az unió ugyanis könyörtelenül ellenőriz, és a hiányosságok miatti büntetésekkel meglehet többet vesztünk, mint amennyit a létszámtakarékossággal nyerünk.

SAPARD- és AVOP-kifizetés
Az "utolsó centig" sikerült felhasználni az unió által biztosított, sőt a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv terhére még meg is növelt SAPARD-keretet. Az elmúlt négy évben a valamivel több mint 2700 sikeres pályázónak kifizetett mintegy hatvanmilliárd forint csaknem 40 százaléka mezőgazdasági beruházások támogatását, 28 százaléka az élelmiszeripar, 20-22 százaléka pedig a vidéki infrastruktúra fejlesztését szolgálta.
A csatlakozással a SAPARD helyébe a AVOP lépett. Ennek 105 milliárdos támogatási keretére több mint 11 ezer pályázat érkezett, s azok 40 százaléka felelt meg a feltételeknek. Az AVOP kifizetését 2005-ben kezdte meg az MVH, s ez idő szerint több mint 77 milliárd forintot utalt át a kedvezményezetteknek.

Tejkvóta
A tejkvóta összege várhatóan idén is megegyezik az eddigivel, vagyis tejkilogrammonként 8,1 (literenként 7,9) forint lesz. A csaknem 3500 közvetlenül értékesítő termelőnek, valamint a kétszáz körüli felvásárlónak a mintegy ötezer belföldi termelőről május 10-éig kell eljuttatniuk az éves jelentéseket az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft.-hez. Ez a kimutatás az alapja a termelők kvótaalapú támogatásának. A jelentésekben a felvásárló a beszállítótól átvett tej mennyiségéről, a közvetlenül értékesítő termelő pedig az általa eladott tej mennyiségéről nyilatkozik. Ha a formanyomtatványokat megfelelően kitöltik, akkor a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal hatvan napon belül kiküldi határozatát az érintett gazdálkodónak. Ebben az évben nemcsak támogatást kapnak a tejtermelők, hanem az úgynevezett bázisjogosultságot is megállapítja az MVH - tájékoztatott Soproni Horváth Lajos, a hivatal sajtófőnöke. Ez nem más, mint a tejtermelőknek a 2007. március 31-éig rendelkezésre álló kvótája, a későbbiekben a jogosultak ennek alapján kapják meg a tejtámogatást. Aki nem küldi be határidőre a jelentését, az kimaradhat a 2007/2008-as kvótaév termelőkre előnyös intézkedéseiből.

Ezek is érdekelhetnek