Vége egy korszaknak

Gazdálkodás2007. 04. 20. péntek2007. 04. 20.
Vége egy korszaknak

Húsz éve még 1700 termelőszövetkezet működött. A hol tszcs-nek, hol tsz-nek, hol mgtsz-nek vagy éppen kolhoznak titulált közösségek biztosították a falvak népének megélhetését, mi több, tagjai bizton számíthattak nyugdíjra is. A hajdan világhírű mezőgazdaság is a szövetkezeti gazdálkodásnak köszönhette eredményeit. Ez a múlt.
A rendszerváltás után többször is módosították a szövetkezetekről szóló törvényt. A legutóbbi változás, amely tavaly ősz óta van érvényben, előírja, hogy a még termelőszövetkezeti formában működő gazdaságok alakuljanak át. A nagyobbak már társasági formára váltottak: többségük zártkörű részvénytársaságként, néhányuk pedig korlátolt felelősségű társaságként működik tovább.
A Fejér megyei Isztiméren most jött el az átalakulás ideje. Az elnök, Angeli József, aki arra a napra tervezi nyugdíjba vonulását, amikor szövetkezete kft.-vé alakul, így vall: "Isztimér zsáktelepülés, kilencszáz körüli lakossal. A szövetkezetben negyvennégy dolgozónak biztosítunk munkát." Kis falu, kis szövetkezet. De miért nem jó a régi forma? - tudakolta a Pénzvidék tudósítója. A lépést a szövetkezeti törvény tavaly októberi módosítása írja elő: 2007. július 1-jéig át kell alakulni.
Balogh Péter Lászlóné főkönyvelő elárulta, már régen fontolgatják, hogy gazdasági társaságként működnek tovább. Most a kft.-t választották, és nem a részvénytársaságot, mert ez egy nagyon kis szövetkezet, és minden jogi forma szerint beleférnek a kft.-be is, így az adminisztráció is kevesebb. A negyvennégy dolgozó fele lesz tagja, másik fele pedig alkalmazottja az alakuló kft.-nek. Persze mindenki mást vár az átalakulástól, másban reménykedik.
A kétszázmillió forintos törzstőkéjű cég sem gazdagabb, sem szegényebb nem lesz az átalakulás után. Könnyebben juthat uniós és nemzeti támogatáshoz. A kft. 1500 hektár szántót művel bérleményként, ami - átalakulás ide, átalakulás oda - jelentősen drágítja a termelést.

Pénz vidék
A Szabad Föld és az m1 tévéadón futó Pénz vidék című műsor együttműködést kötött, melyben lapunk vállalta, hogy az adás legérdekesebb témái közül válogatva bemutat egy-egy riportot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek