XXIII. Szent György napi Juhászverseny

Gazdálkodás2007. 04. 20. péntek2007. 04. 20.
XXIII. Szent György napi Juhászverseny

A rendezvénye - melynek fővédnöke dr. Fésüs László, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége elnöke - a Dél-Alföld egyik kiemelkedő folklórfesztiváljává terebélyesedett. A több tízezer érdeklődő - a juhászat ősi hagyományainak megismerésével, a szigorúan szakmai alapokon nyugvó juhászversennyel egyidejűleg - kulináris élményekben is részesül, hiszen a birkapörkölt-főzők illatos és ízletes mérkőzést vívnak egymással. Mint minden évben, így az idén is jönnek versenyzők Erdélyből és a Vajdaságból is.
A felnőtt és ifjúsági csapatok elméleti megmérettetéssel kezdik a napot. A tesztlapokon a juh tenyésztéséről, fajtatulajdonságairól, a tartási feltételekről kell számot adniuk. A juhászversenyt kilenc órakor - a hagyományoknak megfelelően - a rendező Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának dékánja, dr. Bodnár Károly nyitja meg. Ezt követően a délelőtt három helyszínen folynak a gyakorlati versenyek. A hétköznapi ember számára kuriózumnak számító feladatokat kell megoldani, például juh körmölését, a fogazat alapján az állat korának becslését, a küllemi hibák meghatározását. A színpadon a csapatok - a népi hagyományok szerint - a juhászok "munkaruhájába" öltőzve régi történetekkel, mondákkal dalokkal, táncokkal  versengenek. Bemutatják a juhászatban használatos tárgyakat, eszközöket is. A harmadik helyszínen pedig a juhnyírás szakmai csínját-bínját pontozza a szakemberekből álló zsűri. Mindeközben pedig az ország minden részéből érkező csapatok a bográcsos birkapörkölt főzési tudományukat mérik össze, s a megfelelő pontszám eléréséhez egy vendégváró terített asztalt is be kell mutatniuk. A juhászverseny és a főzőverseny díjátadására délután kerül sor. Tavaly - sokak meglepetésére - immár másodszor is a Mezőgazdasági Karon végzett mérnők, Kovács Erzsébet lett az első. A férfi versenyzőknek igen csak "fel kell kötni a subát", mert a Szentesen élő hölgy az idén is jelentkezett a versenyre...
A két verseny mellett kirakodóvásár várja a látogatókat, s szokás szerint légvár, motoros quad és - a Mezőgazdasági Kar Tanüzemének segítségével - állatsimogató is várja a kicsinyeket. A fedett pavilon és sátor standjain népi iparművészek, szakmai kiállítók, iskolák, turisztikai cégek mutatkoznak be. Itt lesz a Mezőgazdasági Kar standja is, ahol állatprém felismerő játékkal, rejtvénnyel, ügyességi teszttel, színezővel, állatpreparátumokkal várják a gyerekeket. Az interaktív standnál "Védett madarak" óriásposztert, illetve írószereket lehet nyerni.
A juhászverseny várhatóan az idén is több tízezer látogatót vonz a verseny - folklór műsorokkal, munkakutya-bemutatóval, borkóstolóval, pálinkaházzal, kemencés lángossal, és még sok más kulináris élménylehetőséggel kísérve. A juhászversenyre a belépés díjtalan.
A részletes program és a fotógaléria megtekinthető a
www.mfk.u-szeged.hu/stgyorgy
webcímen.

A program
6.30: Versenyzők bejelentkezése
7.30-8.30: Elméleti verseny
8.30: Árendás Néptáncegyüttes műsora
9.00: Megnyitó
8.30-12.00: Gyakorlati verseny
10.00-12.00: Folklór műsor
14.00: A hódmezővásárhelyi Rondó Kutyaiskola bemutatója
15.00: Eredményhirdetés, díjkiosztás

Kiegészítő programok 8 órától:
Birkapörkölt és egyéb bográcsos ételek főzőversenye
Szakkiállítás, termékbemutató
Népművészeti kirakodóvásár
Állatsimogató
A XIV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda  Napok megtekintése