Zalai téeszek egy kézben

Felröppent a hír a tavasszal, hogy több zalai mezőgazdasági üzemnek, szövetkezetnek vevője akadt. Az adásvétel után sikerült találkozni a vevőkkel, Sasinszki Ágnessel, az Alcsiszigeti Mezőgazdasági Rt. igazgatósági elnökével és Tóth István tanácsadóval.

GazdálkodásBozsér Erzsébet2007. 08. 17. péntek2007. 08. 17.
Zalai téeszek egy kézben

– Miért éppen a javarészt kedvezőtlen adottságú zalai gazdaságokat célozták meg? – kérdeztem.
– Egyáltalán nem rosszak az adottságok, nincsenek rossz földek, a legcsapadékosabb zóna, az idén országos átlagot meghaladó terméshozamokkal lehet számolni. Ráadásul Szlovénia, Olaszország, Ausztria is közel van – válaszolta az elnök.
Ez ideig a Miklósfai Mezőgazdasági Zrt., a Zalatárnoki Kft., a novai Krisztinatej Kft., a Nagykanizsai Mezőgazdasági Szövetkezet tulajdoni hányadát vásárolták meg. A földeket a hosszú távú bérleti szerződések alapján a továbbra is önállóan működő üzemek használják.
– Mit kezdenek a gazdaságokkal?
– Az Alcsiszigeti Mezőgazdasági Rt. szakmai befektető, a profilja növénytermesztés, állattenyésztés és tejelőszarvasmarha-tartás. A mezőgazdaságra is érvényes a mérethatékonyság, mi erre próbálunk megoldást adni úgy, hogy önállóak maradnak a megvásárolt gazdaságok, de a piacon, a beszerzéseknél és a finanszírozásnál együtt kedvezőbb eredményeket képesek majd elérni. A profiljukat azonban kicsit tisztítani kell. Állattenyésztés több helyen is folyik, néhol erősen leromlott körülmények között. Miklósfán uniós forrásokkal komplett intenzív telepet hozunk létre. Itt jelenleg négyszázas tehenészet működik, de ezer tejelő tehén tartására alkalmas telep épül 24 állásos fejőházzal, korszerű trágyakezelési technológiával. Mindez azt jelenti, a növendékekkel együtt kétezer szarvasmarha lesz a telepen.
Nem titkolják azt sem, hogy a nagykanizsai szövetkezet rekonstrukcióra érett, a novai Krisztina majori lepusztult tehenészet állatait pedig Miklósfára csoportosítják. Mindenütt sajátos profilra helyezik a hangsúlyt, míg Miklósfán a tejtermelés, Nagykanizsán a növénytermesztés, a növendéknevelés, Nován a vetőmag-szaporítás, a biogazdálkodás dominál. Utóbbi helyen új magtisztító és csávázó rendszert hoztak létre. Jelentős gépberuházás is megvalósul a gazdaságokban. A zalatárnok-tófeji kft. profilja a csirke- és pulykahizlalás, nagy integrációs körzettel. Itt a trágyakezelés megoldására nyújtottak be pályázatot, 90 millió forintra vásárolnak gépeket. Hogy a továbbiakban változik-e a zalai üzemcsoport tevékenységi köre, még nyitott kérdés. Gazdaságossági számítások zajlanak, további üzemvásárlásokról is folynak tárgyalások (információink szerint Gógánfán már meg is egyeztek).
– Igyekszünk korszerűvé tenni a termelést – magyarázta Sasinszki Ágnes. – Bizonyos tevékenységeket egy-egy szakember keze alá adunk, létszámleépítést nem tervezünk. Az elkövetkező két évben sokan mennek nyugdíjba, ezért a szakembergárdában inkább pótlásra gondolunk, szeretnénk fiatalokat felvenni.
Az elsőként elkelt Miklósfai Mezőgazdasági Zrt.-ben Vass László ügyvezetővel váltottunk szót.
– Névérték felett történt a részvények értékesítése, s az egyösszegű kifizetés különösen a nyugdíjas részvényeseknek jelentett nagy anyagi segítséget. A komoly fejlesztések biztonságot ígérnek, és jól jött a béremelés is. A mezőgazdaságban generációváltás zajlik, tőlünk is sokan mennek nyugdíjba. Arról tárgyaltunk, hogy megmaradjon a „szociális háló”, vagyis ők továbbra is nekünk adhatják bérbe földjeiket.
– Volt bennünk egy kis félsz – vallotta be Varga Zoltán, a tehenészeti telep vezetője. – De örülünk nagyon, hogy itt épül a korszerű, ezres tehenészet, ami biztosítja a jövőt, a munkahelyeket. Jelenleg huszonöten látják el a telepet.
A többek közt holstein-fríz szarvasmarháiról híres Alcsiszigeti Rt. privatizációja érdekesen zajlott: az ÁPV Rt. két, eredménytelen nyílt pályázata után versenyeztetés nélkül adta el 2004 végén a Konfarm Kft.-nek, részben kárpótlási jegyeket is beszámítva. A cég azután száz százalékban a Forrás Rt. tulajdonába került, amit 48,8 százalékban az Arago Holding jegyez és Leisztinger Tamás milliárdos üzletember érdekeltségi köréhez tartozik.

Ezek is érdekelhetnek