Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
A három évvel korábbi EU-csatlakozás idején derült ki, mennyire védtelen a magyar élelmiszerpiac, avagy milyen versenyképtelen a hazai élelmiszer-gazdaság. Eladdig az összes fogyasztásból legfeljebb hatszázaléknyi volt a külhoni termék, 2004-ben az arány tíz százalékra ugrott, jelenleg pedig már húsz százalék fölötti. Miként lehetséges az unión belül a magyar áruk védelme?
A gyakori kérdésre egyszerű válasz nincs, hiszen a közösség egyik alapelve az áruk szabad áramlása. Ráadásul – miként arra egy fórumon Udovecz Gábor, az AKI főigazgatója is utalt – az EU-tagországoknak külön-külön nincs piacvédelmi stratégiájuk, csak a közösségnek. A magyar élelmiszer-gazdasági termékek védelme azért is nehézkes, mert hazánk több árut szállít az unió tagországaiba, mint amennyit onnan behoz.
Könnyen visszaüthet hát a „keménykedés”, noha a magyar élelmiszer-kereskedelmi mérleg folyamatosan romlik. Tavaly 3,7 milliárd euróra növekedett ugyan a kivitel, csakhogy minden korábbit felülmúlt a 2,7 milliárd eurós behozatal. Az egyenleg a korábbi másfél milliárdról egymilliárd euróra mérséklődött. Ennek hátterében egyebek mellett az áll, hogy sem gyümölcsfélékből, sem tejtermékekből, sem sertéshúsból nem önellátó már az ország. Olyan rendkívüli helyzet pedig nincs, ami némely „bűnös” élelmiszerre vámpótlék bevezetését tenné szükségessé.
A „Fogyassz hazai terméket!” irányzat lassan ugyan, de nálunk is terjed. De messze vagyunk még a piros A betűvel jelzett osztrák élelmiszerek fogyasztóinak tudatosságától. S minthogy a jóra térítés időigényes, marad a jelenlegi helyzet. Akad azért hatásos eszköze a piacvédelemnek – állítja a főigazgató. A magyar társadalom és gazdaság egészének versenyképességét kellene javítani!
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu