Tiltakozó sertéstartók

A sertéshústermelés az egekbe szökött gabonaárak miatt válságos helyzetbe jutott. November elején országos demonstrációt tartanak a tenyésztők, s megszólalt a földművelésügyi minisztérium képviselője is.

GazdálkodásT. Dögei Imre2007. 10. 26. péntek2007. 10. 26.
Tiltakozó sertéstartók

Mészáros Illés, a Sertéstenyésztők Országos Választmányának elnöke közölte: a mostani három-négy millióról jövőre Magyarországon akár másfél millióra is csökkenhet a sertések száma, ha sürgős intézkedéseket nem tesznek az ágazat megmentésére. Jelenleg egy-egy gazda 120-140 forinttal fizet rá kilónként a sertéstartásra.
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az idén és jövőre is a sertéstartók támogatására mintegy három-négy milliárd forintot szán – tájékoztatta a nyilvánosságot Máhr András, az FVM szakállamtitkára néhány órával a sertéstartók bejelentését követően. Az FVM szakállamtitkára részletesen kifejtette: tervei szerint jövőre az agrártárca átvállalja a termelőktől az állat-egészségügyi díjakat, továbbá az állattartás legnagyobb költségét jelentő takarmányozást is segítik. A takarmányvásárlást hitelből is lehet majd finanszírozni, emellett ötéves, úgynevezett konszolidációs hitelt is szeretnének nyújtani a sertéstartóknak. Visszaállítják továbbá az állatonként 1800 forintos úgynevezett állatjóléti támogatást.
A magyar agrárkormányzat kezdeményezi, hogy az Európai Unió léptessen életbe a sertéságazatban intervenciós intézkedéseket – habár erre több mint húsz éve nem volt példa. Máhr András megjegyezte, hogy a világpiacon csökken a sertéshús ára, és ez alól Magyarország sem kivétel. A felvásárlási árak tíz százalékkal, a feldolgozók átadási árai pedig öt százalékkal mérséklődtek, miközben a fogyasztói árak 12 százalékkal emelkedtek.

Ezek is érdekelhetnek