A bárányhús esete a birkahússal

Magyarországon nincs nagy kultusza a juhhús fogyasztásának. Húsvét előtt mégis növekszik iránta a kereslet. Főként a nemzetközi, hiszen a hazai juhászatok vágóbárányaikat szinte teljes számban külföldön adják el – döntő részét, több mint négyötödét Olaszországban.

GazdálkodásT. Dögei Imre2008. 03. 21. péntek2008. 03. 21.

Kép:

A bárányhús esete a birkahússal

A Magyar Juhtenyésztő Szövetség (MJSz) és a Juh Terméktanács keddi sajtótájékoztatóján mégis figyelmeztették az ünnepi asztalt netán báránnyal ékesítő ínyenceket: magyar áruházakban ilyentájt megjelennek az Ausztráliából, Új-Zélandról vagy Dél-Amerikából importált, fagyasztott „bárányhúsok”.
Miért az idézőjel? Mert ezek igazából „báránybőrbe bújtatott juhhúsok”, vagyis nem gyenge bárányoktól, hanem egyévesnél idősebb birkáktól származnak. Színükből és fogyasztói árukból egyaránt következtethet erre a vásárló. Míg a pecsenyebárányok húsa rózsaszín és vékony, fehér faggyúval borított, addig az évesnél idősebb, legelőn hizlalt birkáké vörös, amit sárga zsír fed. A bárányok csontos húsának ára átlagosan

Ezek is érdekelhetnek