Borturisták levendulával

Virágzik a levendula, híznak a szőlőszemek Pannonhalma környékén. Az előbbiből gyógyhatású olaj, az utóbbiból pedig minőségi bor készül, turistákra várva.

GazdálkodásPethes József2008. 07. 04. péntek2008. 07. 04.

Kép: Tavaszi útitársaink a virágok és a mézgyűjtő rovarok.

Borturisták levendulával
Tavaszi útitársaink a virágok és a mézgyűjtő rovarok.

Pannonhalma egyike annak a hatvanöt, Győr környéki településnek, melyek több munkalehetőségre, a népesség megtartására és a fejlődésre várnak. Talán az új LEADER program segíthet nekik. Ezért is alapították meg a Pannonhalmai–Sokoróaljai–Rábcatoroki Helyi Közösséget, majd a Pannónia Kincse LEADER Egyesületet. Gergó András elnök, ikrényi polgármester szerint az egyesület olyan szervezeti forma, amely alkalmas lehet az uniós pályázati pénzek elnyeréséhez. Nem is keveset várnak 2013-ig: reményeik alapján körülbelül 3,2 milliárd forint juthatna a térségnek. Óriási lehetőségek vannak a falusi, az öko-, a vízi, a lovas és a borturizmus fejlesztésében. Ezekkel a tevékenységekkel új munkahelyeket lehetne teremteni, és nem keresnék máshol a boldogulásukat a települések lakói.
Kedvezőek az adottságok például a biotermesztéshez és a bortermeléshez. A Pannonhalmai–Sokoróaljai borvidék a legrégebbiek közé tartozik, hiszen a Szent Márton-hegyen már az államalapítás után szőlőt termeltek. A bencés főapátságnak egészen az 1945 utáni államosításokig saját borászata volt. Ezt a hagyományt folytatták a szerzetesek, amikor új, mintegy kétezer négyzetméter alapterületű pincét és borházat építettek, ahol öt éve dolgozzák fel a szőlőt. A 2001 őszén kezdődött telepítési munkáknak köszönhetően 37 hektárnyi új ültetvény zöldell, és további 15 hektárnyi termő ültetvény áll a borászat rendelkezésére. A terület kétharmadán fehér szőlőfajták találhatók (rajnai rizling, sauvignon blanc, tramini, olaszrizling, ezerjó, sárfehér), a fennmaradó részen pedig olyan kékszőlők vannak, mint a pinot noir vagy a merlot és a cabernet franc. Az ultramodern pincészetben évente több mint háromszázezer palack minőségi bort készítenek. Egyik-másik olyan kapós, hogy még helyben is hiánycikknek számít.
De nemcsak Pannonhalmán működnek híres borászatok, hanem a közeli községekben is, például Nyúlon és Győrújbarátban. Egy hangulatos kóstoló után  hajlamos elhinni az ember, amit ők mondanak: itt teremnek a legjobb borok. Hogy ezeket még jobban megismerjék az emberek, a borturizmust szeretnék fejleszteni, s ha lehetne pályázati pénzekből.
A főapátság egyik nagy terve, hogy a gyógynövénytermesztés még nagyobb területen történjék a negyvenhektáros arborétumban. Pottyondy Ákos, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség munkatársa elmondta, hogy a környék egyik legnagyobb munkaadójaként a főapátságban ma is készítenek különböző termékeket gyógynövények felhasználásával. Itt díszlik például a Földközi-tenger vidékén őshonos levendula, méghozzá vegyszeres kezelés nélkül. A belőle nyert olaj kellemes illata és gyógyhatása miatt igen kedvelt az idelátogató turisták körében. Maga a főapát is szereti: Várszegi Asztrik arcszesz helyett használja, s ha megfázik, néhány cseppjétől kitisztulnak légútjai. Hiába hoznak be külföldről is levendulaolajat, az ittenit két-háromszoros áron lehet eladni, megbízhatóságának köszönhetően. De készítenek régi receptek alapján gyógynövénytartalmú likőröket, gyógyteákat, növényi olajokat tartalmazó szappanokat, egyedi ízesítésű csokoládékat is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek