Fogy a román cukor

Románia 2007-es uniós csatlakozásakor 104 ezer tonna cukor előállítására kapott kvótát, amelyet kizárólag cukorrépából állíthat elő. Mivel a belső cukorfogyasztás ennek a kétszerese, a helyi cukor árát jelentősen befolyásolja a világpiaci ár.

Gazdálkodás2008. 10. 22. szerda2008. 10. 22.
Fogy a román cukor

Románia a kilencvenes évek végén még 130 ezer hektáron termesztett cukorrépát, ami 2007-re huszonötezerre zsugorodott, s idén már csupán 20 ezer hektár volt a vetésterület. Szabó József Andor, hazánk bukaresti mezőgazdasági attaséja szerint a termelők száma még drámaibb mértékben csökkent. Míg 1997-ben 235 ezren, addig tíz év múlva már csak 4700-an, az idén pedig csupán 1550-en foglalkoznak cukorrépával. Jelenleg négy cukorgyár működik, de számuk a közeljövőben valószínűleg megfeleződik. Romániában – hazánkhoz hasonlóan – a cukorgyárak koncentrációjának lehetünk tanúi, s a megmaradt gyárak egyre kevesebb termelővel kötnek termeltetési szerződést.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek