Röviden

Gazdálkodás2009. 06. 18. csütörtök2009. 06. 18.
Röviden

EGYSZER HOPP, MÁSKOR HAL. Elkészült Magyarország Halászati Operatív Programja, amelyet az Európai Halászati Alapból finanszíroznak. 2009 és 2015 között hazánk 36,8 millió eurót kap az alapból, amihez tízmillió euró nemzeti kiegészítés társul. Az összesen hozzávetőleg 13,3 milliárd forint háromnegyede fordítható a halászat fejlesztésére, a többi az úgynevezett kísérő intézkedéseket szolgálja. A haltermelés és -feldolgozás, valamint a természetes vízi halászat céljaira vonatkozó kérelmeket az idén június 1. és július 31. között lehet benyújtani. Egy pályázó legfeljebb kétszázmillió forintot igényelhet, és kiadásainak 60 százaléka vissza nem térítendő támogatás. A természetes vízi halászatnál az összeg legfeljebb negyvenmillió forint lehet.

A ROZÉ AZ ROZÉ. Az Európai Bizottság agrárbiztosa viszszavonta a rozéborkészítés szabályainak enyhítéséről szóló tervezetét. Az előterjesztés nagy port vert fel, hiszen az állt benne, hogy nemcsak kék szőlőből, hanem fehér- és vörösborok keverésével is készíthető rozé. A meghátrálás a francia, a spanyol és az olasz bortermelők érdekérvényesítő képességét bizonyítja. A hír nekünk is kedvez, a hazai borászatoknak az újfajta rozé piacvesztéssel járt volna.

GÉPTÁMOGATÁS. Ismét igényelhetnek géptámogatást június 15. és július 15. között a gazdálkodók. Erre mintegy 30 milliárd forint áll rendelkezésre. Az igénybe vett támogatással még ebben az évben el kell számolniuk az érintetteknek. A kérelmeket elektronikusan lehet benyújtani az MVH-hoz. Huszonöt százalékos támogatás igényelhető a növénytermesztésben használt eszközök beszerzéséhez, míg 35 százalékot kaphatnak mindazok, akik az állattenyésztést szolgáló berendezéseket, gépeket vásárolnak.

TEJTÜNTETÉS. A másfél éve romló piaci környezet kilátástalan helyzetbe sodorta a hazai tejtermelőket. Az 55 forintos felvásárlási árral számolva literenként 25 forint a tejtermelők vesztesége. Ha nem kapnak gyors segítséget, tömegével fogják felszámolni a tehenészeteket. Az Európai Unió elhibázott ágazatpolitikája, tehetetlensége, rugalmatlansága és érzéketlensége egyre mélyebb válságba sodorja a termelőket, amit csak tetéznek a hatástalan nemzeti intézkedések. A tejtermelők követelik, hogy más tagállamokhoz hasonlóan a magyar kormányzat is avatkozzon be, nyújtson érdemi segítséget a gazdálkodóknak. A magyar tejtermelők úgy döntöttek, hogy június 22-én – egy időben a Luxemburgban szervezett központi tiltakozással – az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete előtt demonstrálnak.

CSAK FIATALOKNAK. A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége az elnyert európai projektek révén 2009 augusztusa és 2010 márciusa között legalább 16 külföldi utazást szervez. A szövetség minden kiutazást anyagilag támogat, és úgy döntött, hogy a résztvevők egy csoportját pályázat útján választják ki. A fiatal gazdák többek között Olaszország, Franciaország, Németország, Finnország, Portugália, Málta és Lengyelország állattenyésztését, kertészetét, borászatát és szántóföldi növénytermesztését tekintik meg. A költségeket a szövetség legalább felerészben támogatja. Részletesebb információ a www.agrya.hu weblapon.
 

Ezek is érdekelhetnek