Keletre tart a bacon

Már nem csak vágnak és darabolnak a kapuvári húsüzemben. Újra készítenek füstölt húst, bacont, hiszen van rá igény, még külföldről is.

GazdálkodásDénes Vanda2009. 09. 24. csütörtök2009. 09. 24.

Kép: Kapuvár disznó sertés hús üzem állat feldolgozás élelmiszer ipar munka 2009 09 12 Fotó: Kállai Márton

Keletre tart a bacon
Kapuvár disznó sertés hús üzem állat feldolgozás élelmiszer ipar munka 2009 09 12 Fotó: Kállai Márton

Kevés a sertés Magyar­or­szágon, ráadásul az áfa miatt a hús is drágult. Ezért a nagyobb húsipari cégek külföldről szerzik be az alapanyag egy részét. A csökkent fogyasztás miatt a kisebb feldolgozóüzemek közül sok bezárt. A kapuváriak – akik alapvetően sertésvágással és -darabolással foglalkoznak – most új profillal próbálják stabilizálni piaci helyzetüket: meglévő telephelyükön Kapuvári Bacon Kft. néven készítménygyártásba kezdtek.
 
– Nincsenek saját telepeink, bérhizlalással sem foglalkozunk, ezért az alapanyagul szolgáló sertés mintegy kétharmad részét főleg a Dél-Dunántúlról szerezzük be – mondja a vezérigazgató, Bedecs Pál. – Szeretnénk kizárólag magyar sertésből dolgozni, de az a kevés, ami van, az európai árakhoz képest drága. Kiegészítésképpen tehát mi is vásárolunk Szlovákiából, Csehországból, Lengyelországból, Németországból és Hollandiából.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek