Tömeges csőd vár a gazdákra

A gabonatermesztőkre tömeges csőd vár, amennyiben nem változik a piaci helyzet. Jelenleg nincs kereslet, az árak nyomottak. Még a mostanában 2-3,8 ezer forinttal csökkenő európai áraknál is sokkal kisebbek. A fizikai piacon alig adnak többet a búza tonnájáért 27 ezer forintnál.

GazdanetSzabad Föld Online2009. 10. 14. szerda2009. 10. 14.
Tömeges csőd vár a gazdákra

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) helyzetértékelése szerint a magyar gabonatermesztők számára az idei szezon nagy fiaskóval fenyeget (alacsony termés, még alacsonyabb árak, ezzel a gazdálkodók tömeges csődje is realitássá vált), mert a búza termésmennyisége csupán 78 százaléka az előző évinek – számolt be a Nógrádi Hírlap. S a többi kalászos növény össztermése és termésátlaga is jóval alacsonyabb idén, mint volt korábban.

Ezzel szemben az igényes technológiával „dolgozó” gazdálkodók hektáronkénti termelési költsége 180 ezer forint körüli. Ez legalább 60–80 ezer forintos veszteséget jelent hektáronként, amelyet az EU területalapú támogatása (mintegy 38000 forint/hektár) csak mérsékelni képes, megszüntetni nem. Rontja a gabonatermesztők értékesítési és piaci lehetőségeit, hogy továbbra sincs kereslet-élénkülés a világpiacon, a hazai és a környező országokban pedig e tekintetben még rosszabb a helyzet.

A gabonafeldolgozók és -kereskedők már az aratás kezdetén jelezték várható nehéz pénzügyi helyzetüket. Eszerint a kereskedelmi bankok, a pénzügyi válság miatt, ebben az évben jóval kevesebb hitelt tudnak részükre biztosítani, ezért az éves gabonaszükségletüknek csak egy töredékét képesek a betakarítás után megvásárolni és készletezni. A termesztők körében egyre nő a feszültség, mert elmaradtak a nyári bevételek és hitelek hiányában, napról napra nő a veszélye annak, hogy egyes kereskedői körök a termelőket tudatosan megtévesztik, vagy ingatag gazdasági helyzetben lévő felvásárlók fizetésképtelenné válnak. Az MOSZ ezért egyebek mellett azt sürgeti, hogy az állam tulajdonában lévő, gabonakereskedő-társaságok végezzenek állami felvásárlást.

Felhívja a figyelmet arra: a kormány biztosítsa, hogy a területalapú támogatást minden olyan esetben kifizessenek ebben az évben ahol nem volt túligénylés. Mások pedig a vitatott összeg levonásával megállapított pénzhez jussanak hozzá 2009-ben. A szövetség szorgalmazza, hogy az EU indítsa meg az exporttámogatásokat a gabonapiacon, hozza előre a búza intervenciós felvásárlásának kezdetét szeptemberre.

Ezek is érdekelhetnek