Élelmiszer-ellenőrzés mobillal

A jövőben akár egy mobiltelefon segítségével is ellenőrizhetjük a zöldség és gyümölcsfélék származási helyét, s azt is megnézhetjük, hogy milyen műtrágyát, növényvédő szereket alkalmazott a gazda a termesztés során.

GazdanetRomvári Orsolya2009. 11. 20. péntek2009. 11. 20.
Élelmiszer-ellenőrzés mobillal

A japán fogyasztók egyre inkább aggódnak az élelmiszer-biztonsági problémák miatt, ezért a japán Mezőgazdasági Kutató Intézet munkatársai kifejlesztettek egy vonalkód rendszert, ami lehetővé teszi a mezőgazdasági termékek nyomon követését.

A technológia lényege, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket egyedi vonalkóddal látják el, amely kódok alapján a vásárlók egy számítógép, vagy egy internet-kapcsolattal rendelkező mobiltelefon segítségével letölthetik a termékre vonatkozó egyedi információkat. Nem csupán azt nézhetik meg, hogy hol termett az áru, műtrágyázták-e, vagy hogy mikor, milyen növényvédő szerekkel kezelték, de pontosan nyomon követhetik a termény útját a termelőtől egészen a boltok polcaiig, így az is ellenőrizhető lesz, hogy mennyire friss az áru.

A rendszert egyelőre epren, körtén és spenóton próbálták ki, s az eddigi tapasztalatok szerint a fogyasztók értékelik plusz információkat. A japán mezőgazdasági intézet – a termelőkkel, a nagykereskedőkkel, a szállítókkal és a szupermarketekkel együttműködve –szeretne minél több mezőgazdasági terméket bevonni a nyomon követési rendszerbe.

Ezek is érdekelhetnek