Már megint a magyar liba ellen szervezkednek!

A libaszezon kellős közepén az osztrák kereskedőket és éttermeket próbálja meggyőzni egy állatvédő szervezet, hogy ne vegyenek a magyar libákból. Állítólag túl zsíros, káros a fogyasztó egészségére, és jóval gyengébb minőségű, mint az osztrák, vagy német szárnyas.

GazdanetO. Horváth György2009. 11. 06. péntek2009. 11. 06.
Már megint a magyar liba ellen szervezkednek!

Már csak 5 nap, és itt van Márton nap. Amely többek között arról is híres, hogy a libafogyasztás ünnepe, a víziszárnyas igazi idénye. Nos, nem lehet véletlen, hogy néhány nap óta egy állatvédő szervezet folyamatosan agitálja az osztrák nagykereskedőket és éttermeket, hogy ne vegyenek magyar szárnyast. Állítólag kimutatták, hogy a mi állataink gyenge minőségűek, sokkal zsírosabbak, mint az osztrák gúnárok.

A magyar baromfi-feldolgozók úgymond dömping áron, túl olcsón szállítunk nyugati szomszédunk piacára. Oda, ahol a fogyasztás csupán negyedét képesek saját termelésből fedezni. A többi az főleg magyar és francia liba. Mert a libát szeretik az osztrákok, és úgy tűnik nem hajlandóak lemondani e termékről.

Nem ez az első eset, hogy állatvédők nekiestek a magyar baromfiiparnak. A Négy Mancs nevű szervezet ugyanis az utóbbi két évben folyamatosan szapulta és támadta a magyar libát, és sikerült is tönkre tennie néhány hazai céget, és több ezer magyar baromfinevelő családot. Eddig a nagyobb üzletláncokat, vagyis a kiskereskedelmet győzték meg, hogy ne vegyenek a magyar termékekből. Most úgy tűnik az állatvédők – hogy az konkrétan a Négy Mancs e, vagy más, még nem tudni – a nagykereskedelmen a sor, illetve az éttermeken. Mert az osztrák valahogy mégis beszerezte, és be akarja szerezni a novemberi, vagy karácsonyi asztalra a libát, libamájat. Ezek az utak eddig járhatóak voltak, mert e cégek nem mondták vissza magyarországi megrendeléseiket. Nos, nemsokára kiderül, most mennyire volt hatásos az akció.

Az állatvédők nincsenek egyedül: megszólalt a sajtóban a Négy Mancs is, mely megpróbálta már néhányszor tönkreverni a magyar víziszárnyas-ágazatot, de segít az akcióban az egyik osztrák tartomány mezőgazdasági kamarájának szakértője is. Ő azt nyilatkozta, hogy túl olcsó a magyar liba, bő 35 százalékkal árulják kevesebbért, mint a hazai terméket. Vagyis érthető módon lobbizik a hazai termelők érdekében, próbálja megakadályozni a termék árának letörését, a gazdálkodók jövedelmének csökkenését.

Ezek is érdekelhetnek