Nem minden cukor szalonképes!

Szaloncukrot szinte mindenki vásárol, háztartásonként átlagosan 1,5 kilogrammot. Nem mindegy azonban, hogy mit teszünk a kosárba, akad a piacon mely csak aromát látott, például marcipán, meggyet soha! A Teszt plussz magazin néztek szét a piacon és leltek furcsaságokra is.

GazdanetO. Horváth György2009. 12. 03. csütörtök2009. 12. 03.
Nem minden cukor szalonképes!

Itt az édességek szezonja! A szinte csak a Kárpát-medence területén elterjedt szaloncukornak is most jött el az ideje. Megkeseredhet azonban az ünnep, ha nem vagyunk elég körültekintőek, mert szaloncukor és szaloncukor között is óriási a különbség!

Hogy megkönnyítsék a választást, a Teszt plussz munkatársai alaposan szétnéztek az üzletekben. (Az általuk vásárolt legolcsóbb 823 Ft/kg, míg a legdrágább 4684 Ft/kg volt.) A közkedvelt szaloncukrok zselés és marcipános – minőségére voltak elsősorban kíváncsiak. A rangsor felállításához a TÜV SÜD Kermi akkreditált laboratóriumának vizsgálatát kérték, de természetesen ők is végigkóstolták a megvásárolt mintákat. Tisztelet a kivételnek, szerintük nem voltak igazán finomak!

A szaloncukor megvásárlásakor ajánlják, hogy a fogyasztók gondosan olvassák el a csomagoláson feltüntetett információkat, de ne csak a frontoldalon, hanem a hátoldalon, az apró betűs részeket is. Főleg a marcipán szót tartalmazóknál érdemes figyelnünk, ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy „marcipános” feliratú szaloncukrot tartalmazó zacskót tartunk a kezünkben, vagy „marcipánízű”-t. Ez utóbbi szaloncukor ugyanis nem látott marcipánt csak aromát, az előbbi viszont igen. Az már más lapra tartozik, hogy milyen mértékben, mivel elég néhány százalék is ahhoz, hogy kiérdemelje a marcipános jelzőt.

A következő variációkkal találkoztak a csomagolásokon: mandulatartalom, (mandula)marcipán, percipán-marcipán, természetazonos aroma. Magas mandulatartalom feltüntetése esetén biztosak lehetünk benne, hogy a legjobb minőségű marcipánt kapjuk. Minél több a mandula a cukortartalom javára, annál értékesebb. A marcipán hangzására hajazó percipán nem tartalmaz mandulát, hanem barackmagból készítik. A természetazonos aromának pedig már a nevéből is sejthetjük, hogy nincs benne mandula. Egyébként a marcipán megnevezés önmagában csak a mandulából készült termékre használható. Egyéb esetben fel kell tüntetni, hogy milyen alapanyagból állítják elő (például marcipán-percipán, pisztáciamarcipán stb.).

Az érzékszervi bírálati eredmények alapján a Szamos Marcipán Kft., és a Kraft Foods Hungária Kft. marcipános szaloncukrai kiváló minősítést kaptak, míg a leggyengébben a Choco-Bonita Bella családi szaloncukra szerepelt.
A zselés szaloncukrok esetében a Bonbonetti Kft. terméke kapta a legjobb, míg a Sárospatak Hungária Kft. Zemplén Ezüst Csengő szaloncukra a leggyengébb minősítést.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek