Pálinkák a porondon

Szőlő, málna, áfonya-málna: ilyen pálinkakülönlegességgel van tele a XI. Kisüsti Pálinka Fesztivál eredménylapja. A gyulai megmérettetésen Tolna megyei Irsai Olivér pálinkát választottak az ország legjobbjának.

GazdanetIlijin Kinga2010. 04. 21. szerda2010. 04. 21.
Pálinkák a porondon

Kilenc ország több mint 850 pálinkája és gyümölcspárlata várt a zsűrire Gyulán a hétvégén, ahol már tizennyolcadszor keresték az ország legjobb pálinkáját. És meg is találták: a Tolna megyei Harc településen, a Brill Pálinkaháznál főzték az idei győztes Irsai Olivér szőlőpálinkát. A pálinkaház most először kísérletezett ezzel a pálinkával - láthatólag sikeresen, hisz a pálinkát a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban nemzeti kincsként fogják elhelyezni ezután.

A legjobb bérfőzetett pálinkának járó díjat egy másik különlegesség, Lakatos Márton áfonya-málna vegyes pálinkája vehette át, de a bogyós gyümölcsöknek kedvezett a közönségzsűri is: az ő díjukat a Bestillo Pálinkafőzde málnapálinkája kapta. Nem csak a pálinkákat, de a főzdéket is jutalmazták Gyulán: a legeredményesebb pálinkafőzde az Agárdi Pálinkafőzde Kft, a legeredményesebb Magyar Bérfőzde címet a Boldogkő-Fruit Kft, a legeredményesebb magyar bérfőzető pedig Lakatos Márton lett.

A pálinka egyre fontosabb szerepet tölt be a magyar alkoholgyártásban, s bár a fogyasztás is nő, nem olyan mértékben, mint a főzött mennyiség, így könnyen előfordulhat, hogy néhány év múlva a pálinkafőzdéknek külföldi piacok után kell nézniük - emelte ki az egyre színvonalasabb verseny kapcsán a győztes pálinkát főző Brill Pálinkaház ügyvezetője. Kritz Edit a vnegyed.hu-nak nyilatkozva mondta el: szerinte a terjeszkedéshez összefogás és állami szerepvállalás szükséges, szemben a pálinkafőzdék ma jellemző egyedi, egymástól elkülönült törekvéseivel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek