16 milliós lehet a gabonaexport

Az ukrán kormány úgy döntött, hogy nem korlátozza a gabona exportját. Ugyanakkor tart attól, hogy az orosz kivitel miatt túl élénk kereslet mutatkozhat az ukrán búza iránt, ami akár a belső ellátást is veszélyeztetheti.

GazdanetO. Horváth György2010. 09. 13. hétfő2010. 09. 13.
16 milliós lehet a gabonaexport

Az ukrán kormány a 2010/2011-es idényben nem korlátozza a gabonaexportot - nyomatékosította a már korábban elhangzott ukrán álláspontot Mikola Azarov kormányfő. Ukrajnának elég gabonája van a hazai szükségletek és az exportigények kielégítésére. A tavalyi 46 millióval szemben ugyan 40 millió tonna termett, de ez még mindig 16 millió tonnás kivitelre ad lehetőséget. Az ukrán vezetés ugyanakkor aggódik amiatt, hogy Oroszország megtiltotta a gabona kivitelét, s ennek hatására előfordulhat, hogy megugrik a kereslet az ukrán termények iránt, és így gabonahiány alakul ki a 46 millió lakosú országban.

Ugyanakkor a kormányfő szavai ellenére az ukrán vámszervek gyakorlatilag korlátozzák az exportot, azzal, hogy gabonaszállítmányokat tartóztatnak fel a Fekete- és az Azovi-tengeren – számol be az MTI. A vámosok indoklása szerint ez csupán az illegális gabonakivitel megállítására szolgál, de a gabonakereskedők szövetsége, az UZA arról panaszkodik, hogy a vámszervek ezen a héten is 24, főként búzát szállító hajót állítottak meg a kikötőkben, közel 380 ezer tonnás teljes rakománnyal, minden magyarázat nélkül. Az UkrAgroConsult mezőgazdasági tanácsadó szerint jelenleg mintegy 450 ezer tonna gabona vesztegel hajókon az ukrán kikötőkben.

Ezek is érdekelhetnek