Borgazdaság: bő kétmilliárd gépfejlesztésre

Az idén októbertől jövő év májusáig bő 2 milliárd forint áll rendelkezésre szőlészeti és borászati gépek beszerzésének támogatására. A szubvenció 20-30 százalékot tehet ki a beruházáson belül.

Gazdanet2010. 09. 19. vasárnap2010. 09. 19.
Borgazdaság: bő kétmilliárd gépfejlesztésre

Az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból október 16-tól jövő április végéig lehet 20-30 százalékos támogatást igényelni a borászati gépekre és technológiai berendezésekre - az erről szóló vidékfejlesztési miniszteri rendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Az igényléseket a Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) kell benyújtani. A támogatás az új gép nettó vételárának 30 százaléka a kis- és közepes vállalkozásoknál, illetve 20 százalék a nagyvállalatoknál. A 2010-2011. évi borpiaci évben 7,5 millió euró – 2,13 milliárd forint - áll rendelkezésre e célra. Egy termelő egy borpiaci évben csak egy gépre igényelhet 1-400 millió forint közti támogatást. Az MVH a beérkezés sorrendjében bírálja el a támogatási kérelmeket, de előtte a helyszínen ellenőrzi a gépet. Csak olyan gépekre kérhető támogatás, amelyeket kifizetett a tulajdonos termelő. A lízingelt gépre nem jár ez a támogatás. A támogatás feltétele, hogy aki kapja, az 5 évig rendeltetésének megfelelően használja a gépet, nem adhatja el, és nem adhatja bérbe.

Ezek is érdekelhetnek