Ehető a génpiszkált turbólazac

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerminősítő hatóság (FDA) előzetes állásfoglalásában biztonságosnak nevezte az Aqua Bounty Technologies nevű cég által kifejlesztett genetikailag módosított (GM) lazac fogyasztását. Mint arról június utolsó napjaiban a Szabad Föld Online is beszámolt, számos kísérlet várható még.

Gazdanet2010. 09. 07. kedd2010. 09. 07.
Ehető a génpiszkált turbólazac

Az FDA napokban közzétett előzetes elemzése szerint a genetikailag módosított lazac fogyasztása ugyanolyan biztonságos, mint a közönséges lazacból készült ételeké. Az MTI által idézett jelentés szerint a közönséges és a GM-lazac között nincs biológiailag számottevő különbség a vitaminok, ásványi anyagok és zsírsavak tekintetében.

Az FDA szerint az is „nagyon valószínűtlen", hogy a GM-lazac jelentős kihatással lenne környezetére. Mint írják, annak esélye, hogy a halak kijutnak a tenyésztőtelepekről, és vadon kezdenek el szaporodni, „rendkívül csekély", egyrészt a kiterjedt biztonsági intézkedéseknek köszönhetően, másrészt pedig azért, mert „gyakorlatilag sterilek", ahogy annak részleteiről korábban beszámolt a Szabad Föld Online.

Az FDA szeptember 19-én kezdődő, háromnapos, nyilvános ülésén vitatja majd meg részletesen a GM-lazac engedélyezését külső szakértők bevonásával. Végleges döntés az ezt követő hetekben, hónapokban várható.

Az AquAdvantage névre keresztelt génmódosított lazac kétszer olyan gyorsan nő, mint a közönséges (Salmo salar). Tenyésztése az Aqua Bounty fejlesztő cég szerint élénkítheti az amerikai belföldi halszektort - ezzel jelentős megtakarítást hozva az évi 1,4 milliárd dolláros lazacimport terén is -, ráadásul csökkentheti a vadon élő lazacállományokra nehezedő halászati nyomást.
Fogyasztóvédők és élelmiszerbiztonsági szakértők szerint ugyanakkor a génmanipulált lazacok bevezetése csak tovább növeli az ipari haltenyésztés súlyát. Veszélyt rejt magában továbbá a GM-halak esetleges kijutása a vadonba, valamint az is, hogy az ilyen halakból készült ételek mellékhatásairól nagyon keveset tudunk - érvelnek.

A massachusettsi székhelyű Aqua Bounty egy kis biotechnológiai cég, mely jövőjét teljes egészében a GM-lazac sikerére tette fel. Az előzetes FDA-elemzés pénteki közzététele után a társaság papírjai 12 százalékkal drágultak a tőzsdén. Összességében idén már több mint 75 százalékkal ment fel az Aqua Bounty-részvények árfolyama.

Amennyiben az FDA végül zöld utat enged az Aqua Bounty GM-lazacának, megindulhat a cég GM-pisztrángjának és GM-sügérjének az engedélyezési eljárása is. Más kutatók genetikailag módosított sertésekkel és tehenekkel kísérleteznek. Az Egyesült Államokban a GM-növényeknek már széles skáláját termesztik.

Ezek is érdekelhetnek