Ez a gabona biztosan nem mérgez!

Több mint százmillió forintos önerőből modernizálta a Hód-Mezőgazda Zrt. a kútvölgyi vetőmagüzemét. Az új gépek az egészségre káros fuzáriumgombával fertőzött gabonaszemeket is kiszűrik.

Gazdanet2010. 09. 18. szombat2010. 09. 18.
Ez a gabona biztosan nem mérgez!

Újra cserélt két, úgynevezett fajsúlyszeparátort nemrégiben a Hód-Mezőgazda Zrt. Az osztrák berendezés nemcsak a vetőmagok minőségét javítja, de kiszűri a főként kismamákra és kisgyermekekre veszélyes fuzáriumgombával fertőzött gabonát.

– Az új berendezések teljesítménye megegyezik a régi, 24 éve beszerelt, így mára már elhasználódottakéval, viszont magasabb minőséget biztosít – tudta meg az MTI Sztancsik Zoltán üzemvezetőtől. Minderre azért van szükség, mert a kukoricavetőmag-termeltetők csak azt a vetőmagot veszik át tőlük, amelynek csírázóképessége legalább 93 százalék, azaz 100 kukoricaszemből 93 kikel. A magyar szabvány csak 90 százalékot ír elő. Az évente több tonna hibridkukorica és kalászos vetőmagot előállító üzemben a munkakörülmények is javultak, az új berendezések ugyanis egyáltalán nem engednek ki port az üzemi területen.

– Idén a gabonánál jelentős volt a fuzáriumfertőzés (képünkön fertőzött búza látható). Az új gépek nagyban hozzájárultak az egészségre káros gomba által fertőzött szemek kiszűréséhez is. A következő lépés – tette hozzá az üzemvezető – egy új, ötezer négyzetméteres klimatizált terménytároló felépítése lesz majd.

Ezek is érdekelhetnek