Ez évben nem lesz döntés az állami földekről

A VM, az MVH és az nfa közösen határozza majd meg azokat a szempontokat, amelyek alapján újra megjelenhetnek a haszonbérleti pályázatok az akg-ben érintett állami termőföldekre.

Gazdanet2010. 09. 22. szerda2010. 09. 22.

Kép: Csala Zoltán tuladonos mutatja a térképet Domaszéki földügyek, a telkek határai papíron méterekkel arrébb vannak, mint a valóságban, térképek 2009.08.13. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemet

Ez évben nem lesz döntés az állami földekről
Csala Zoltán tuladonos mutatja a térképet Domaszéki földügyek, a telkek határai papíron méterekkel arrébb vannak, mint a valóságban, térképek 2009.08.13. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemet

A tavasszal megjelent kiírásokat augusztusban érvénytelenítette a tulajdonosi jogokat akkor gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., mivel a pályázatokat nem lehetett lezárni a parlamentben időközben elfogadott, új helyzetet teremtő nfa törvény szeptember elsejei hatályba lépéséig. (Az új szabályozás szerint a mintegy 1,8 millió hektár állami földterület az MNV-től a vidékfejlesztési miniszter felügyelete alá tartozó, költségvetési szervezetként működő nfa-hoz került).

A vidékfejlesztési tárca, az MVH és a földalap között napokon belül megkezdődnek a magas szintű egyeztetések az akg-ben érintett termőföldek hasznosításáról –  – mondta Sebestyén Róbert az agrármonitor.hu-nak. Az elképzelések szerint az nfa folyamatosan írja majd ki az új pályázatokat az érintett földterületek haszonbérletére. Ehhez azonban előbb ki kell alakítani a földalap szervezetét és személyi állományát, illetve szükség van a vagyonhasznosításról és –nyilvántartásról szóló kormányrendelet megjelenésére is. Ezért az nfa egyelőre köztes megoldásokat keres ahhoz, hogy az állami akg-területek jelenlegi bérlői a pályázatok lezárásáig földhasználóként szerepelhessenek a földhivatali földhasználati nyilvántartásban. A ma ismert adatok szerint összesen 27,7 ezer hektár, akg-ban érintett nfa-hoz tartozó terület sorsát kell rendezni.

Ezek is érdekelhetnek