Földet nem látott zöldségek Pekingben

Sokat lehet olvasni/hallani mindenféle élelmiszer-biztonsági skandallumról. Kína, a világ egyik legnagyobb országához „méltóan”, élen jár ebben. Hol az élelmiszerben nagy mennyiségben jelen lévő mérgező növényvédelmi szermaradványokról, hol „újrahasznosított” sütőolajat használó éttermekről szóló hírek tömkelegéből csemegézhetett az olvasó.

GazdanetKirály Farkas2010. 09. 24. péntek2010. 09. 24.

Kép:

Földet nem látott zöldségek Pekingben

Éppen ezért érdemes felhívni arra a pekingi vállalkozásra a figyelmet, amely a legmodernebb technikai vívmányokat veti be a garantáltan tiszta, vegyszermentes zöldségek előállítására. A cég arra alapozta tevékenységét, hogy a kínaiak már igencsak elbizonytalanodtak az élelmüket illetően, és a garantáltan egészséges termékekért mindazok, akik megengedhetik maguknak, hajlandóak lesznek kifizetni a megszokott árnak akár a többszörösét is, csak ne kelljen mérget enniük.

Az említett vállalat neve Kingpeng növénygyár. A szakterületük a prémium minőségű zöldségek előállítása high-tech módszerekkel. A Pekingben működő gyárban a növények polcokon, mesterséges fényben növekednek. Földet nem találni a csarnokban: a gyökerek különleges, növényfajta-specifikus keverésű tápoldatban lebegnek. A polcrendszerre számos ventilátort szereltek; ezek sebességét egy számítógép vezérli, így állítva elő a növények fejlődési állapotában épp ideális sebességű mesterséges „szelet”.

Persze a termesztésbe befektetett pénz tükröződik a termékek árában: például a Kingpeng saláta ára ötszöröse annak a hagyományosan nevelt társáénak, amit a pekingi piacon meg lehet vásárolni. És mégis van kereslet: bioéttermek, elegáns szállodák vásárolják a speciális zöldségeket. A Kingpeng nyilván dolgozik a költségek csökkentésén – bár ameddig a saláta megnő a földben, napfényben és természetes szélben, aligha lesz egyeduralkodó a piacokon.
 

Ezek is érdekelhetnek