Kényszerszüret indult a borvidékeken

Az augusztus vége óta tartó folyamatos csapadék és hideg idő miatt a szőlő rothadni kezdett. Ezért a szőlészek kénytelenek megkezdeni a szüretet, még akkor is, ha nem éppen ideális még a cukor- és savtartalom a bogyókban. Mentik a menthetőt.

Gazdanet2010. 09. 18. szombat2010. 09. 18.

Kép:

Kényszerszüret indult a borvidékeken

Az Egri Hegyközség választmányának arról tájékoztatta a heol.hu-t, hogy a rendkívül kedvezőtlen időjárás miatt, a növény-egészségügyi állapottól függően – a kékfrankos és a késői fajták kivételével – szinte minden fajtát szedni kell. Ez a helyzet más borvidéken is.

A Chardonnay, Pinot blanc, Rajnai rizling, Sauvignon blanc, Szürkebarát, Tramini, Bíborkadarka, Blauburger, Kadarka, Merlot, Pinot noir, Syrah, valamint Zweigelt fajtájú szőlők szüretének kezdeti időpontját legkorábban szeptember 17-ében határozza meg. Felhívják egyúttal a szőlőtermesztők figyelmét arra is, hogy az idevágó miniszteri rendelet értelmében az egri védett eredetű minőségi kategóriához a rajnai rizling, bíborkadarka, Blauburger, Zweigelt fajták esetében minimálisan 17, a Chardonnay, Pinot blanc, Sauvignon blanc, szürkebarát, Tramini, kadarka, Merlot, Pinot noir, Syrah fajták esetében pedig 19 magyar mustfok szükséges.

Az időjárási és növény-egészségügyi helyzetre tekintettel ugyanakkor a hegyközségi tag kérésére – indokolt esetben, helyszíni szemlét követően – egyedi szüreti kezdési időpontra is engedélyt adhat a hegyközség.

Ezek is érdekelhetnek