Lezárták Fehérvárt!

A méhek fertőző betegsége miatt részleges zárlatot és egész méhcsaládok kiirtását rendelte el Székesfehérvár külterületén a Fejér Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal.

Gazdanet2010. 09. 16. csütörtök2010. 09. 16.

Kép: Csbacsűd, 2008. május 14. Raskó János nyugdíjas méhész és felesége. Fotó: Ujvári Sándor

Lezárták Fehérvárt!
Csbacsűd, 2008. május 14. Raskó János nyugdíjas méhész és felesége. Fotó: Ujvári Sándor

50-100 közötti méhcsaládot kell kiirtani, és azokról a területekről, ahova ezek a méhek eljuthattak, nem vándorolhatnak a méhészek a zárlat idején a kaptárokkal. Ha nem terjed tovább a betegség, akkor oldják fel a zárlatot.

Székesfehérváron Csala-Kisfalud-Öreghegy-Ráchegy területén jelent meg a méhek nyúlós költésrothadása nevű fertőző betegség. Emiatt szeptember 13-tól rendelt el a hatóság zárlatot - adta hírül szerdán közleményében a város polgármesteri hivatala. A fertőzés miatt 50-100 közötti méhcsaládot kell elpusztítani.

Vas megyében már korábban megjelent a betegség, amelyet részben sikerült felszámolni, azonban továbbra is zárlat alatt van egyebek mellett Olaszfa, Oszkó, Pácsony és Vasvár. Ebben a térségben 70 méhcsalád elpusztítását rendelték el.

Ez a ragályos fertőző betegség évről évre felüti a fejét, de emberre nem veszélyes - tudta meg a Független Hírügynökség dr. Horváth János körmendi területi főállatorvostól. A méheket, ahol megjelent a betegség, ki kell irtani, de meg kell semmisíteni a méhekkel kapcsolatban lévő ragályfogó tárgyakat és a mézet is.

Ezek is érdekelhetnek