Másfél újdonság földügyben

Egy egész és egy fél új információt tudhatott meg az, aki odafigyelt a vidékfejlesztési tárca tegnapi tájékoztatójára: az egy egész az, hogy megvan az új földalap vezetője Sebestyén Róbert személyében és azt, hogy a fiatal házaspárok akár örökölhető és kedvezményes bérleti jogot szerezhetnek majd az állami földekre.

GazdanetO. Horváth György2010. 09. 01. szerda2010. 09. 01.
Másfél újdonság földügyben

Három hónap alatt semmit nem változott a kormány, azon belül a vidékfejlesztési tárca földbirtokpolitikája. Ez derült ki azon a tájékoztatón, melyet Fazekas Sándor miniszter és Sebestyén Róbert, az új Nemzeti földalap vezetője tartott. Vagyis semmi újat nem tudhattunk meg a részletekről. Pontosabban egy fontos dolgot igen: legalább novemberig kell várni lényegi földügyi intézkedésekre. Ugyanis addigra készül el a leltár és akkor adja át az állami földeket az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő az agrártárcához átkerült földalapnak.

Mindez azt jelenti, hogy 1,7-1,8 millió hektár állami földterület kerülhet át, ennek döntő hányada az erdőterület, melyet állami erdőgazdaságok művelnek. Ez az ország területének 18-19 százaléka és 600 milliárd forintot érhet. A birtokpolitikai célokról kevés újat tudott mondani Fazekas Sándor, így lényegében megismételte a korábban mondottakat: abszolút prioritást élveznek a családi és fiatal gazdálkodók. No persze teszi majd az állam/nfa a már ismert eszköz révén, vagyis a minden területre és földadásvételre kiterjedő elővásárlási joga gyakorlása során. A cél örvendetes: végre a magyar földön az gazdálkodjon, aki ebből kíván élni, és ne a spekulánsok. Persze nagy kérdés, hogy utóbbiakat milyen jogszabályok alapján lehet száműzni a földpiacról, de erről egyelőre még nem ejtettek szót a tájékoztatón.

Ahogy arról sem, hogy mire lesz elegendő az a 8-10 milliárd forint, ami évente rendelkezésére áll a földalapnak. Ez ugyanis maximum 20 ezer hektár vételére elég, amivel semmit nem lehet befolyásolni a 4-5 millió hektárnyi magyar termőföldpiacon belül.
Az viszont igaz, hogy több száz fiatal, mezőgazdasági termelést hosszútávon vállaló párt, családi gazdaságot lehet igen kedvezményesen földhöz juttatni – tartós, kedvezményes bérlet során -, de a magyar mezőgazdaság bajaira ezzel még talál gyógyírt a kormány. És ami a legfontosabb: az árakat, a bérleti díjakat sem képes befolyásolni. Holott ez lenne a cél, a máskülönben tényleg ránk, illetve a jó magyar földre szabadul az európai és hazai spekuláns tőke.

Ezek is érdekelhetnek