Mélyponton az agrárgépek piaca

Ahogy a személygépjárművek, teherkocsi, úgy a mezőgazdasági géppiac is leült a válság miatt. Ráadásul a gépvásárlási támogatások is leálltak, de ezek újraélesztésével megindulhat a fellendülés.

GazdanetO. Horváth György2010. 09. 13. hétfő2010. 09. 13.
Mélyponton az agrárgépek piaca

Az első félévben gyakorlatilag szüneteltek a gépeladások, és bár a piac kezd magához térni, még a jövő évben sem számítanak kiemelkedő forgalomra a gépkereskedők. Szaxon J. Attila, az IKR Zrt. vezérigazgatója a Magyar Mezőgazdaság lapnak emellett elmondta: rengeteg pozitív visszajelzést és bátorítást kaptak, mióta a cég nehéz helyzetbe került – csak a minap sikerült megegyezni véglegesen egy 32 milliárd forintos hitelkeretről -, és a kritikus időszakban egyértelműen kiderült: érdemes volt mindvégig partnerként tekinteni a gazdálkodókra.

A gépkereskedelem szempontjából ideális volt a gazdanapok időzítése, mert a nyár végére megemelkedett terményárak tükrében a gazdálkodók már számvetést tudtak készíteni, és ez meg is érződik az eladások felélénkülésén. Bár a kukorica még kint van, és egy korai fagy vagy más természeti csapás keresztülhúzhatja a számításokat, egyelőre jónak tűnik a termés, ami további ösztönzést adhat a beruházásokra.

Az idei, rendkívüli körülményeket hozó év – egyes helyeken már a trópusias ezer millimétert közelíti az eddig lehullott csapadékmennyiség – is rávilágított a korszerű technológia jelentőségére. A modern eszközök – mint például a magas hasmagasságú permetezőgépek – használatának előnyei az ilyen években különösen látványosak – tette hozzá az IKR vezérigazgatója.

A géppiac alakulásáról szólva Szaxon J. Attila elmondta: eleve gyenge évre számítottak, és ez be is igazolódott, az első félévben gyakorlatilag csak a tavalyi évről áthúzódott szárítóberuházásokat fe-jeztek be, a gépeladások nagyon alacsony szinten maradtak. A holtpontról ugyan már elmozdult a piac, de az új felállásban működő agrárkormányzat sokat segíthetne azzal, ha egyértelművé tennék: számíthatnak- e a termelők és a gépkereskedők újabb gépvásárlási pályázatok meghirdetésére.

Ezek is érdekelhetnek