Nem kerül új magyar pénz a mezőgazdasághoz

Még a nyáron ígért kedvezményes hitelt az agrárkormányzat a gazdáknak a 150 milliárdnyi kárt enyhítendő, és most úgy tűnik, hogy november végére összeállhat egy új hitelcsomag.

GazdanetO. Horváth György2010. 09. 21. kedd2010. 09. 21.
Nem kerül új magyar pénz a mezőgazdasághoz

Nagyjából 8-10 milliárd forintos hitelcsomagot állít össze az agrártárca és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. azokból a maradványösszegekből, melyek az utóbbi években különféle kedvezményes, mezőgazdasághoz kapcsolódó hitelek keretéből megmaradt. Emlékezhetünk, volt ezek között gabonatermesztési hitel, forgóeszköz hitel, tész-hitel, integrátori hitel, egyebek.

Az agromonitor.hu érdeklődésére azt válaszolta a vidékfejlesztési tárca, hogy a terveik szerint november végére lesz kész az új hitelkonstrukcióval az MFB. Ez azt jelenti, hogy nem kell új forráshoz nyúlnia a pénzszűkében lévő kormánynak, hanem a meglévő, de eddig ki nem használt hitelforrást csomagolják át és új feltételekkel fogják kínálni a gazdáknak, gazdaságoknak.
Ami rá is fér a 150 milliárd forintnyi természeti kárt elszenvedő ágazatra, mely jelen állás szerint csupán 2-2,5 milliárd forintnyi állami kárenyhítésben részesül. A Kárenyhítési Alap 4-4,5 milliárd forintjának ugyanis csak a fele állami pénz, a másik felét maguk a gazdálkodók adták össze.

Ezek is érdekelhetnek