Rövidesen 124 milliárd támogatást utal a kormány

Október 16-tól 124 milliárd forint uniós támogatást kezdhet kiutalni az agrárkormányzat. Erről tegnap délután döntött Brüsszel – nyilatkozta a Szabad Föld Online-nak Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

GazdanetO. Horváth György2010. 09. 22. szerda2010. 09. 22.
Rövidesen 124 milliárd támogatást utal a kormány

Brüsszel tegnap hozzájárult ahhoz a magyar kéréshez, hogy 124 milliárd forint támogatást a szokásosnál – december eleje – korábban, október 16-tól kezdhet el kiutalni a magyar agrárirányítás. Ez a pénz döntően a területalapú támogatások 50 százalékából - mi 80 százalékot kértünk -, illetve a tejtermelők különleges támogatásából áll össze. A magyar kormány hónapokkal ezelőtt fordult az EU-hoz, hogy a természeti károkra tekintettel a tavalyihoz hasonló megoldással élne és agrártermelőit anyagi segítséghez juttatná már október közepétől – nyilatkozta a Szabad Föld Online-nak Fazekas Sándor. A vidékfejlesztési tárca első embere szerint erre a pénzre óriási szüksége van az idén eddig 150 milliárd forintnyi természeti kárt elszenvedő gazdáknak, gazdaságoknak..

Ez a pénz tehát előleg, normális menetben december és a következő év júniusa között van lehetőség az uniós szabályok szerint eljuttatni az érdekelteknek. Ebben az évben egyébként 49 ezer forint területalapú támogatást kaptak hektáronként a gazdálkodók. Az előleg korábbi kifizetése vonatkozik a tejtermelőkre is, ők az általuk megtermelt tej literenként 4,5-5 forintra számíthatnak, összesen 6,5 milliárd forint értékben. Ez szintén a támogatás felének korábbi kifizetését jelenti.

Ezek is érdekelhetnek