Szabad az ukrán búza!

Az ukrán kormány biztosította az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankot (EBRD), hogy nem korlátozza gabonaexportját - közölte a bank kormányzótanácsának tagja Vassili Lelakis.

Gazdanet2010. 09. 24. péntek2010. 09. 24.
Szabad az ukrán búza!

A kérdés azt követően vált aktuálissá, hogy az évszázados aszállyal és pusztító tűzvészekkel sújtott Oroszország augusztus elején megtiltotta a gabona kivitelét – emlékeztet az MTI írása. Akkor megfogalmazott ukrán aggodalmak szerint előfordulhat, hogy megugrik a kereslet az ukrán termények iránt, és így gabonahiány alakul ki a 46 millió lakosú országban.

Emiatt felmerült annak a lehetősége, hogy korlátozzák az ukrán kivitelt. Később Viktor Szlauta miniszterelnök-helyettes azt mondta, a kormány szerint nem fenyeget a belső hiány veszélye, így nincs szükség az export korlátozására.

Ukrajna elnöke Viktor Janukovics szerdán a Wall Street Journalnak adott interjúban úgy fogalmazott: " Sohasem alkalmaztunk exporttilalmat, és a jövőben sem fogunk. Kvótarendszert sem fogunk bevezetni". A most megjelent információk alapján szinte biztosra vehető, hogy nem lesz gabonaexport tilalom, de a kérdésben hivatalos döntés csak később várható.

A gazdasági újságnak Janukovics többek között megerősítette, hogy Ukrajna szeretne csatlakozni az Európai Unióhoz. "Ukrajna rendíthetetlenül halad az Európai Integrációhoz vezető úton. Ezt az utat azonban úgy kell megtennünk, hogy senkit se sértsünk meg közben" - utalt az elnök Ukrajna és Oroszország az utóbbi időkben meglehetősen felemás viszonyára. Kijev és Brüsszel között már el is indultak a tárgyalások a csatlakozási menetrend kialakításáról.

Ezek is érdekelhetnek