Tovább vizsgálják a gm-lazacot

További kutatások szükségesek ahhoz, hogy meg lehessen ítélni, jelent-e kockázatot a környezetre és a fogyasztókra a génmódosított lazac. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal a héten tanácskozott az engedélyezés lehetőségéről.

GazdanetIlijin Kinga2010. 09. 24. péntek2010. 09. 24.
Tovább vizsgálják a gm-lazacot

AquAdvantage névre keresztelték azt a génmódosított lazacot, ami az első, emberi fogyasztásra engedélyezett állat lehet - írta meg korábban a Szabad Föld Online is. Na persze, csak ha engedélyezik. Az ehhez szükséges eljárást egyelőre csak az Egyesült Államokban indították meg. Az Aqua Bounty Technologies cég által kifejlesztett génpiszkált hal engedélyezéséről az OrientPress információi szerint a héten tanácskozott az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal. Bár az ő álláspontjuk szerint a lazac tenyésztése és fogyasztása biztonságos, egy állatorvosokból álló szakértői testület javaslatára úgy döntöttek, az engedélyezéshez egyelőre túl kevés információ áll rendelkezésre. A döntéshez további vizsgálatokra van szükség, ami az engedélyezési eljárást hónapokkal meghosszabbítja.

Az AquAdvantage fajtát atlanti-óceáni lazacokból, angolnagén beültetésével fejlesztették ki. Természetes rokonával szemben télen sem hagyja abba a növekedést, így hamarabb eléri végleges súlyát. Kifejlesztői szerint nem fenyeget az a veszély, hogy génjei átkerüljenek a természetben élő fajtákba, a gm-lazac ugyanis terméketlen. Környezetvédők szerint ugyanakkor előfordulhat, hogy a génállomány megváltoztatása miatt szaporodásképes mutációk keletkeznek, így a megpiszkált gén a természetben élő állatokba is átjuthat.

Ezek is érdekelhetnek